28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


HRAD: Veřejnost v sídle králů

31.7.2023

Za vše může prezident Zeman, říká leckdo. Ale realita je pestřejší. Za mnohé může i prezident Masaryk. Třeba za spory o veřejný charakter Pražského hradu. A nepřímo i za rozsudek, jenž zamítl žalobu organizace Kverulant.org: Hrad se nestane veřejným prostranstvím, v jehož areálu lze bez povolení demonstrovat. Má to své důvody.

Pražský hrad vznikl jako sídlo knížat a králů a stovky let tak sloužil. Už sto let je sídlem hlavy republiky, teď přímo volené. Nemá už proto být areálem veřejným? Ta úvaha má logiku.

Jenže předchozí staletí z dějin, podoby ani fungování Hradu nikdo neodpáře. Tedy pokud – jako všichni prezidenti počínaje TGM – trvá na tom, že hlava republiky působí v sídle králů. Proto ani otevřená nádvoří Hradu nejsou „nějaká náměstí“ či obyčejná veřejná prostranství.

Verdikt pražského soudu de facto nikoho nepoškodí. Organizace Kverulant.org se netajila tím, že svou kruciátu za veřejný charakter Hradu vedla natruc prezidentu Zemanovi a jeho aroganci. I kdyby teď u soudu vyhrála, prezidenta Zemana by už stejně nedoběhla. Místo aby lidé demonstrovali pod jeho okny, rušili by prezidenta Pavla. Bylo snad toto cílem?