Prohrané soudy a vratka 2,6 milionu. Agrofert neuspěl ve sporech o dotace pro malé a střední firmy

Pětice firem Agrofertu čerpala podporu určenou pro malé a střední podniky neoprávněně a více než 2,6 milionu musela vrátit Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu. Informaci serveru iROZHLAS.cz potvrdila jeho mluvčí. Vrácení peněz nařídily po prohraných sporech soudy. Šlo o dotace na podporu pojištění hospodářských plodin a zvířat. Určené byly pro malé a střední podniky, Agrofert má přitom miliardové obraty.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Agrofertu v Praze 4

Budova Agrofertu v Praze 4 | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„V těchto soudních řízeních byl fond ve všech případech úspěšný a v souladu s rozhodnutím soudů již byly danými společnostmi vráceny fondu veškeré prostředky včetně příslušenství (úroky – pozn. red.),“ potvrdila mluvčí fondu Barbora Šenfeldová.

Čerpaly dotace pro malé podniky. Dvě firmy Agrofertu prohrály soud s rolnickým fondem, peníze musí vrátit

Číst článek

Vedení fondu vedlo s pěti dceřinými společnostmi holdingu šest soudních sporů a dohromady se mu podařilo vysoudit zpět zhruba 2,6 milionu korun i s úroky.

Dva ze sporů vyhrál fond už na konci loňského roku, jak informoval iROZHLAS.cz. Fond tehdy vedl ještě další tři spory se dvěma firmami holdingu. A letos na jaře k nim nakonec připojil další úspěšnou žalobu.

„Dovolím si doplnit, že fond byl úspěšný v rámci ještě jednoho soudního sporu, a to se společností Oseva Agri Chrudim,“ vysvětlila Šenfeldová. Součet vyhraných sporů se tak vyšplhal na šest.

Prověrka fondu

Vyhrané případy se týkají firem Agro Plchov, SPV Pelhřimov, ZS Vilémov, Zeos Brnířov a právě Oseva Agri Chrudim. Ty čerpaly v minulosti podporu na pojištění hospodářských plodin a zvířat.

Po prověrce z roku 2021 ale vedení fondu zjistilo, že některým firmám finanční injekci poskytla instituce neoprávněně.

Nešlo přitom o střet zájmů šéfa hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše, který Agrofert vložil do svěřenských fondů. Právě střet se v té době v Česku po unijním auditu řešil. Firmy podle vedení fondu v době čerpání nesplňovaly statut malých a středních podniků. Více si o tom můžete přečíst ZDE.

Úřad po prověrce začal peníze vymáhat zpět, vedení Agrofertu ale pochybení odmítlo, a případy tak skončily před soudem. Aktuální verdikty soudu nyní nechtěl holding komentovat. „Nezlobte se, k tomuto tématu se vyjadřovat nebudeme,“ uvedla pouze Adéla Čabayová z oddělení komunikace.

Podezření kolem dotací

 Na podezření ohledně poskytování finanční podpory určeném malým a středním podnikům i těm velkým jako první v roce 2018 přišli analytici neziskových organizací a aplikace Hlídač státu. Krátce poté se případy začaly zabývat také média, konkrétně server iROZHLAS.cz a pořad Reportéři ČT. Sám fond vedený tehdy dnes již bývalým ministrem současné vlády Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) na počátku pochybení odmítal. Až v roce 2021 provedl interní prohlídku, která podezření potvrdila. 

Konec stopky

Spory s fondem měly pro Agrofert širší dopad. Tím, že původně nechtěly firmy problematické dotace vrátit, se odstřihly od čerpání těch současných. Podle dotačních podmínek lesnického fondu nesmí mít žadatel o státní podporu nedoplatky vůči státu či dalším konkrétně jmenovaným institucím. A mezi ně spadá i Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

Ministr zahájil přesun rolnického fondu. Úředníci se v Praze museli sestěhovat a hledají se kanceláře v Brně

Číst článek

To se ale nyní změnilo. „V momentu, kdy společnost nemá nedoplatky vůči státu a dalším institucím, tak může samozřejmě žádat/podat žádost o podporu i u našeho fondu,“ potvrdila Šenfledová.

Podotkla ale, že je potřeba splňovat podmínky u dotačních programů: „V tomto konkrétním případě je to například velikost samotného podniku, jelikož většina titulů je určena především malým a středním podnikům.“

Případem finančních podpor vyplacených fondem firmám, které nesplňovaly status malého a středního podniku, se zabývala také policie. A to na popud trestního oznámení podaného analytiky Pirátů společně se senátorem Lukášem Wagenknechtem (Piráti). Vedle fondu mířilo také na ministerstvo zemědělství, které rovněž rozděluje dotace mířící do zemědělství. Národní centrála proti organizovanému zločinu ale případ odložila, jak informoval nedávno zpravodajský server ČT24.

Tereza Čemusová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme