František Gellner: Cesta do hor. Karikatura maloměstského života

31. červenec 2023

„Tam ty hory v dálce, to je chudý kraj,“ varuje otec svého synka Emánka. „Je tam špatná půda, hubený dobytek a pivo tam vůbec není k pití.“ Syn ale moudrých rad nedbá, a když přijde čas a stane se stejně pivomilným, jako býval jeho otec, přivede si z hor nevěstu. I tu se nad jeho bohémským bytím začne rozrůstat mrak života v horách, kde jsou krávy malé jako kozy, žně až někdy na podzim a pivo není vůbec k pití... Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Technická spolupráce: Michal Kolář
Účinkuje: Martin Hruška
Připravil: Jakub Doubrava
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2006
Natočeno v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu.

„Nechci se vyvyšovat, ale průkopníci nových směrů uznají, že já to byl, jež zavedl do českého básnictví moderní vymoženosti jako pivo, viržinka atd.,“ prohlásil český básník, spisovatel a anarchista František Gellner. Titulní povídka jeho sbírky Cesta do hor je toho hmatatelným důkazem, příkladně dokládá autorův smysl pro humor a trefnou karikaturu maloměstského života.

Rodák z Mladé Boleslavi působil jako kreslíř, fejetonista a později i spisovatel v Lidových novinách v Brně. Během první světové války se ztratil kdesi na haličské frontě a byl prohlášen za nezvěstného.

autor: Jakub Doubrava
Spustit audio

Související