Podmanivý tón lesních rohů rozezní kostely na Broumovsku a Policku

V rámci festivalu Za poklady Broumovska se ve středu 2. srpna ve vernéřovickém kostele sv. Michaela představí účastníci Letních hornových kurzů z nejbližší Evropy, Japonska, Jižní Koreje, Réunionu, Španělska i Itálie. Na historii vývoje lesního rohu odkážou svým vystoupením i Jihočeští trubači. V sobotu 5. srpna pak v Polici nad Metují, v kostele Nanebevzetí Panny Marie, vystoupí za klavírního doprovodu Jany Goliášové lektoři kurzů: německý hornista Christian Lampert, Ital Luca Benucci a domácí sólohornisté – Zuzana Rzounková a Jan Vobořil. Vstupné na oba koncerty je dobrovolné a podpoří kostely broumovské skupiny.

Za prvním z hornových koncertů mohou posluchači vyrazit ve středu 2. srpna od 18 hodin do vernéřovického kostela sv. Michaela, který naplní hudbou více než 80 účastníků 9. ročníku Letních hornových kurzů z celého světa. Koncert uvede open air premiéra kompozice rezidenčního skladatele Jana Kučery „Halali“ pro skupinu lesních rohů a představí se i soubor hráčů na lesnice – Jihočeští trubači. Koncert je jedním z vrcholů týdenního masterclassu, který na Broumovsko přilákal mladé hornisty takřka z celého světa. Dalším společným vystoupením bude ukončení kurzů v sobotu 5. srpna v 9.45 v areálu broumovského kláštera.

S druhým hornovým koncertem zamíří festival Za poklady Broumovska do Police nad Metují, do kostela Nanebevzetí Panny Marie. V sobotu 5. srpna zde od 18 hodin vystoupí čeští i zahraniční lektoři Letních hornových kurzů: iniciátorka kurzů a sólohornistka FOKu Zuzana Rzounková, kterou doplní sólohornista České filharmonie Jan Vobořil, italský hornista Luca Benucci, sólohornista Maggio Musicale Fiorentino, německý hornista působící na švýcarských hudebních univerzitách Christian Lampert a klavíristka Jana Goliášová. Zazní skladby od Wolfganga Amadea Mozarta, A. Marcella, Alexandra Glazunova, Bernharda Krola a dalších. Vstupné na oba hornové koncerty je dobrovolné, výtěžek putuje na pomoc kostelům broumovské skupiny.

Ohlédnutí za koncerty minulého týdne / Hejtmánkovice, Broumov

Rekordní účast návštěvníků zaznamenal ve středu 26. 7. piknikový podvečer s Cimbálovou muzikou Milana Broučka a Václavem Noidem Bártou na kopečku nad Jízdárnou Hejtmánkovice. Pestrou směsici hudebních žánrů, zahrnující lidové, rockové i popové písně v cimbálové úpravě, si do Hejtmánkovic přišlo vyslechnout 460 posluchačů z celého regionu. Hravá a uvolněná nálada doprovázela celý podvečer, při kterém nechyběl ani společný tanec, zpěv, nádherný západ slunce a gurmánské dobroty od Centra Walzel i dalších lokálních prodejců.

Sobotní koncert v broumovském kostele sv. Petra a Pavla pak posluchače navrátil zpět ke klasickému festivalovému programu v podání pěveckého sboru Zvonky – Praha a dívčího komorního sboru Abbellimento pod taktovkou sbormistryně Jarmily Novenkové v doprovodu varhaníka Jakuba Janšty. V působivém prostředí farního kostela zazněla sborová i varhanní díla J. S. Bacha, B. Smetany, G. F. Handela, P. Hindemitha, W. A. Mozarta, A. Dvořáka, P. Erbena nebo I. Hurníka.

„Atmosféra koncertu byla naprosto úžasná, bylo úplně plno. Kostel má nádhernou akustiku a pro děti je to velice důležité si v takové akustice zazpívat, protože jinak zpíváme ve školách nebo v různých sálech, ale kostel je kostel. Každý kostel má navíc jiné varhany a děti jsou samozřejmě velmi vnímavé a čekají, jaké rejstříky zazní. Pokaždé je to úplně jiný koncert,“ vysvětlila po koncertě sbormistryně Jarmila Novenková.

Zdroj: TZ
Foto: Kostel sv. Michaela, Vernéřovice (©Wikipedie)

Podcast