Lesní rohy rozezní kostely na Broumovsku a Policku

V rámci festivalu Za poklady Broumovska se ve středu 2. srpna ve vernéřovickém kostele sv. Michaela představí účastníci Letních hornových kurzů z Evropy, Japonska, Jižní Koreje, Réunionu, Španělska i Itálie. Na historii vývoje lesního rohu odkážou svým vystoupením i Jihočeští trubači. V sobotu 5. srpna pak v Polici nad Metují, v kostele Nanebevzetí Panny Marie, vystoupí za klavírního doprovodu Jany Goliášové lektoři kurzů: německý hornista Christian Lampert, Ital Luca Benucci a domácí sólohornisté – Zuzana Rzounková a Jan Vobořil. Vstupné na oba koncerty je dobrovolné a podpoří kostely broumovské skupiny.

Za prvním z hornových koncertů mohou posluchači vyrazit ve středu 2. srpna od 18 hodin do vernéřovického kostela sv. Michaela, který naplní hudbou více než 80 účastníků 9. ročníku Letních hornových kurzů z celého světa. Koncert uvede open air premiéra kompozice rezidenčního skladatele Jana Kučery Halali pro skupinu lesních rohů a představí se i soubor hráčů na lesnice – Jihočeští trubači. Koncert je jedním z vrcholů týdenního masterclassu, který na Broumovsko přilákal mladé hornisty takřka z celého světa. Dalším společným vystoupením bude ukončení kurzů v sobotu 5. srpna v 9.45 v areálu broumovského kláštera.

S druhým hornovým koncertem zamíří festival Za poklady Broumovska do Police nad Metují, do kostela Nanebevzetí Panny Marie. V sobotu 5. srpna zde od 18 hodin vystoupí čeští i zahraniční lektoři Letních hornových kurzů: iniciátorka kurzů a sólohornistka FOKu Zuzana Rzounková, kterou doplní sólohornista České filharmonie Jan Vobořil, italský hornista Luca Benucci, sólohornista Maggio Musicale Fiorentino, německý hornista působící na švýcarských hudebních univerzitách Christian Lampert a klavíristka Jana Goliášová. Zazní skladby od Wolfganga Amadea Mozarta, A. Marcella, Alexandra Glazunova, Bernharda Krola a dalších. Vstupné na oba hornové koncerty je dobrovolné, výtěžek putuje na pomoc kostelům broumovské skupiny.

Sdílet článek:

Aktuální číslo

Nejnovější