Hlavní obsah

Kupovali starší dům, byla to ale finanční past

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně lidí sní o vlastním domě. Takže když se objeví nabídka, na kterou by rodina se svým rozpočtem i za cenu drahé hypotéky dosáhla, je to lákavé. Rekonstrukce? To už nějak zvládneme, zní pak u domácích porad. Jenže takový sen může člověka i zruinovat, když se ukáže, že dát dům dohromady k bydlení by stálo dvakrát více, než je kupní cena.

Foto: HZS Zlínského kraje

Ilustrační foto

Článek

„Už měli připravenou kupní smlouvu a že ji jdou podepsat. Věděli, že se bude muset domek postupně opravit, ale že to bude až tak špatné, to netušili,“ popsala Právu Sabina N. případ švagrové ze Senice na Hané.

Těsně před podpisem jí naštěstí poradila: „Nech si ještě nabídku posoudit někým nezávislým.“

Rodinu zaujala nabídka prodeje domku k rekonstrukci v obci Zvole na Šumpersku s užitnou plochou kolem 200 metrů čtverečních a pozemkem o velikosti takřka 800 čtverečních metrů. Cena: necelé tři miliony korun. Jenomže to mělo dost háčků.

Vnější omítky nejsou, vnitřní nutno strhnout, inženýrské sítě nepoužitelné
ze zprávy revizního technika

„Vnější omítky nejsou, vnitřní nutno strhnout, inženýrské sítě nepoužitelné,“ shrnul pak výsledky obhlídky domu objednaný technický expert společnosti B&K Nemovitostní investice Rudolf Bárta.

„Střecha je jen po jakési rychlé opravě z důvodu protékání. V pokoji nalezen znalecký posudek z roku 2004, který byl vypracován za účelem prodeje před uvedenou opravou. Zde jsou snímky silně proteklých stropů a narušené statiky střechy,“ dodal Bárta.

Dům nikdo roky nevyužíval

Podle něho stavba jako taková nemá valnou cenu a rekonstrukce by znamenala v podstatě novou výstavbu. Přitom stavební náklady na nový rodinný dům v obdobné užitné ploše se dnes pohybují kolem pěti šesti milionů korun.

V tomto případě by to tedy byl zhruba dvojnásobek požadované kupní ceny, rodina by za nové bydlení dala až skoro devět milionů. „Pozemek je zanedbaný. V domě značný nepořádek,“ dodal ještě technik.

Původní vlastník, jenž v domě bydlel, zemřel. Další vlastník ho měl před čtyřmi lety pořídit v dražbě za zhruba 600 tisíc korun a nevyužíval ho. Realitní prodejce dům k prodeji nijak nepřipravil.

Švagrová paní Sabiny nakonec od úmyslu dům koupit ustoupila. Teď její rodina uvažuje o jiném postupu: nejprve koupí stavební pozemek na dobrém místě a dál nebude spěchat, ale postaví si nový, byť třeba menší domek.

Vyjde ji to stejně, ne-li levněji, a přitom nebude muset řešit pomyslné kostlivce ve skříních starého domu.

4 tipy pro kutily na terasu a zahradu

Zahrada

Podobných nemovitostí není přitom málo. V nabídkách se například opakovaně objevuje zděný rodinný dům 5+1 v Praze-východ, jenž v podstatě nemá základy, jak zjistili technici na základě posudku zadaného jedním z bývalých majitelů.

Ve Štěchovicích zase mohla mladá rodina jen díky velkým úsporám rodičů vyřešit prekérní situaci, kdy na hypotéku koupila „novou“ dřevostavbu, a vyklubala se z ní stará, jen upravená chata plná formaldehydu, což se projevilo vážnými zdravotními komplikacemi poté, co na podzim zatopili. Stavbu museli mladí nechat zcela zbourat a postavit nový domek.

Také u stavebního pozemku je ovšem potřeba zachovávat obezřetnost. Před jeho koupí je vhodné pečlivě si prostudovat nejen obecní územní plán, ale i ten krajský. Třeba proto, abyste se ujistili, že za zahrádkou se neplánuje rušná silnice.

Stejně tak je nutné se řídit nejen barvami na územních plochách vymezujícími v plánu, co lze na pozemku dělat, ale i případně upřesňujícími kódy. Ty totiž mají pro to, co je možné na pozemku – a zda vůbec – budovat, zásadní význam.

Důležitá je rovněž míra zastavitelnosti daná obcí. Obzvlášť je nutné si ohlídat zástavy. Rozhodně nestačí ujištění realitního prodejce.

Na rekonstrukci přispěje stát

  • Na rekonstrukci starého domu zaměřenou na úspory energií začne od září přispívat stát v rámci dotace Oprav dům po babičce. Dotaci vyřídí Státní fond životního prostředí.
  • Bude určena vlastníkům rodinných domů či rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení, kteří jsou ekonomicky aktivní.
  • Pokryje až 50 procent výdajů. Na komplexní zateplení bude v jejím rámci možné získat až milion korun. Další částky lze čerpat na ostatní úsporná opatření typu fotovoltaiky.
  • Dotaci může navýšit i to, když se nemovitost bude nacházet například v sociálně postižené obci. Na každé nezletilé dítě pak rodiče mají dostat 50 tisíc korun navíc.
  • K tomu bude možné vzít si u stavebních spořitelen zvýhodněný úvěr. Člověk, který dotaci dostane, ale bude muset mít poté v domě deset let trvalý pobyt.
  • Program vyvolal kritiku ze strany některých ekonomů i koaličních politiků. Je tedy možné, že se ještě v některých detailech změní.

Bydlení v domech, jejichž střech se téměř dotýká dálnice, je jen pro otrlé. I ti však trpí

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám