Petr Hlaváček: Jak jsem se stal předmětem výzkumu

1. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Polemika je zdravá, pokud se v ní používají argumenty, nikoliv názory či dojmy, píše Petr Hlaváček.

Historik a slavista Michal Téra z Univerzity Pardubice publikoval v roce 2022 esejistickou knihu „Zapomenutý ostrov. Západ, Rusko, střední Evropa a otázka naší identity“, v níž nám nechal nahlédnout do svého myšlenkového světa plného obav.

Ostře kritizuje české intelektuály, akademiky a novináře, protože prý prosazují Čechům cizí západnictví. Dostalo se mi té pochybné cti, že jsem v knize dle rejstříku jedním z nejcitovanějších a nejkritizovanějších autorů, zkrátka nebezpečný „zápaďák“. 


 
Nechybí ani další moji přátelé a kolegové, namátkou Tomáš Halík, Karel Hvížďala, Jan Jandourek, Petr Kolář, Jaroslav Kurfürst, Saša Mitrofanov, Michael Romancov, Tomáš Sedláček, Jáchym Topol, Věra Tydlitátová a Lenka Víchová. Michal Téra legitimizuje ruskou anexi Krymu a ospravedlňuje agresivitu Ruska vůči Ukrajině. Kritizuje dekadenci Západu a opakuje některé ruské moralistní protizápadní figury (proti EU, NATO, LGBTQ+). Česko prý nesmí následovat Západ „v jeho sebevražedné misi“, proto je třeba „odpoutání se od Západu“. 

A k tomu mají Čechům pomoci tři základní opory:

1/ Středoevropanství („Je tedy pro nás životně nutné pěstovat nikoliv evropanství, ale naše středoevropanství.“);

2/ Slovanství („Slovanství je základ a kořen, z něhož vyrůstají naše národní dějiny i naše národní kultura.“);

3/ Křesťanství („Křesťanství nás učinilo jako národ, dalo nám rámec národní kultury.“). Podle autora je problém, že k Rusku přistupujeme předpojatě, v českém obraze Ruska převažují stereotypy, a dokonce se vyskytuje i rasismus. A nadto Michal Téra předkládá v závěru poměrně třeskutou tezi: „Shledali jsme, že zvláště problematická je naše orientace na tzv. „Západ“, která je v některých aspektech pochybná a v jiných dokonce velmi nebezpečná pro naši samotnou budoucnost jako státní a národní komunity.“ K tomu jako svobodomyslný Čech, Evropan, Zápaďan, křesťan, hodnotový konzervativec a politický liberál lakonicky dodávám: Modernizovaná verze popěvku "Hej, Slované" mne upřímně děsí, přičemž naději čerpám z ježíšovského Nebojte se! 🍀🌠🍀

1
Vytisknout
3321

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2023