Prázdniny rozpůlí kanóny. K pardubickému zámku patří prakticky 500 let

1. srpen 2023

Salva, dobové palné zbraně, dílny anebo ukázky dravých ptáků a sov. Na středu 2. srpna od 14 do 19 hodin je v plánu tradiční vojensko-historická akce. Pořádá ji Východočeské muzeum v Pardubicích.

Jde o 7. ročník letního střílení. „Stejně jako všechno dobré to vzniklo úplnou náhodou. Náš ředitel se svého času rozhodl, že na zámeckých valech potřebujeme kanóny. Když jsme je tam v roce 2017 dopravili, udělali jsme vernisáž. Přišlo tolik lidí a bylo z toho takové nadšení, že jsme se rozhodli pokračovat. V dalších ročnících se nabalovaly další a další aktivity,“ popisuje historik Jan Tetřev.

Vystřelíte si?

Organizátoři připravili i doprovodný program. „Budeme tam mít dílničku pro děti, rytířskou dráhu a podobně. Chystáme ukázku dravých ptáků a sov. Samozřejmě nemůže chybět ani občerstvení včetně nově otevřené zámecké kavárny. Samotné střílení na valech následuje po 18. hodině,“ říká edukátorka Lucie Dočekalová.

Nádvoří pardubického zámku bude plné šermířských soubojů

„Budeme tam mít i dva puškaře. Lukáš Mařík bude se svým stánkem v parkánu a všechno vyvrcholí s puškařem Milošem Skrbkem. Ten povypráví o zbraních, kterými stříleli Pernštejnové. Střelbu z předovek i předvede, což se na takových akcích může. Taky k nám přijede mečíř a platnéř Zdeněk Zakl. Pod jeho vedením se budou moct návštěvníci obléknout do brnění a vyfotit se. Nebude chybět ani šermířská skupina Abacca. O zámeckém portálu promluví historik Jan Ivanega. Portál, kterým vcházíte na vnitřní zámecké nádvoří, do zámeckého paláce je z roku 1543,“ upozorňuje Tetřev.

A dodává: „Pokud si někdo z návštěvníků přinese svoji vlastní předovku, která bude přezkoušená, tak si po registraci při závěrečné salvě k výročí úmrtí Jana z Pernštejna v roce 1548 může vystřelit s námi. Ke kanónům přijde pyrotechnik. Připraví je tak, aby mohly vystřelit. Páni z Pernštejna měli na zámku velkou zbrojnici asi pro tisíc mužů a přes 80 dělových hlavní. Děla na valech ukazovala: Nezkoušejte zaútočit na pardubický zámek a současně křičela do celého světa: My Pernštejnové na to máme. Necháváme tady hnít na lafetách kanóny. Patří tam. Už 500 let.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související