Ostravští vědci vymysleli senzorické lehátko pro vyšetření magnetickou rezonancí

Vědci z fakulty elektrotechniky a informatiky Ostravské technické univerzity vyvinuli speciální lehátko se senzorickou podložkou pro vyšetření magnetickou rezonancí. Výhodné je pro lékaře i pacienty. Ošetřujícím radiologům totiž poskytne kvalitnější výsledky a pacienti jsou díky lehátku ošetřeni rychleji. Vynález vědci testovali na 40 pacientech a už má i patentovou ochranu.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magnetická rezonance

Magnetická rezonance (ilustrační) | Foto: Barbora Weinekötter | Zdroj: Český rozhlas

„Měří asi metr deset na nějakých třicet centimetrů, byla přímo navržená tak, aby padla do lehátka v magnetické rezonanci,“ popisuje bílé lehátko s 16 snímači Jindřich Brablík z Katedry kybernetiky a biomedicínského inženýrství Vysoké škole báňské–Technické univerzity Ostrava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o vynálezu zjišťovala reportérka Natálie Flajžíková

V praxi si pacient na lehátko jen lehne, zbytek už senzorická podložka zvládne sama. „Umožňují nám snímat jeho srdeční a dechovou aktivitu. Součástí lehátka je i na jednom konci takový, řekněme, výstupní port, pomocí kterého připojujeme senzorické lehátko k měřícímu systému,“ vysvětluje Jindřich Brablík.

Senzorická podložka se umí navíc vypořádat i s tím, v čem má v současnosti vyšetření pomocí EKG mezery. „Magnetická rezonance využívá velmi silných a rychle se měnících magnetických polí, což jednak v podstatě způsobuje silné rušení v této snímané EKG křivce a zároveň dochází i k její změně tvarové, což zase způsobuje problémy při vyhodnocení toho signálu. Ztěžuje to v podstatě tomu radiologovi tím, že má větší problém provést tu diagnózu,“ dodává Jindřich Brablík.

Státy OSN uzavřely po 15 letech ‚přelomovou‘ smlouvu. Má za úkol pomoci zachovat mořskou biodiverzitu

Číst článek

Lehátko tedy vyšetří rychleji a navíc díky svému materiálu neruší magnetické pole. „Pacient si pouze lehne, obsluha rezonance udělá v podstatě umístění jednotlivých cívek, což musí udělat vždy, ale dále už pacienta nepřipravuje. Tím pádem se zefektivňuje průběh vyšetření už na začátku a tím, že náš systém je pneumatický, je plně imunní vůči signálům magnetického pole,“ popisuje Brablík s tím, že výsledky měření jsou tedy i lepší.

Lehátko vědci s vedoucím týmu Radkem Martinkem, proděkanem Fakulty elektrotechniky a informatiky vyvíjeli několik let. Kvůli studii ho zkoušelo asi 40 pacientů a z výsledků vyplývá, že se doba vyšetření zkrátila asi o 5 minut.

Vědci se teď snaží lehátko certifikovat, aby ho mohli co nejdřív nabídnout i nemocnicím.

Natálie Flajžíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme