Lidé vyřizují pasy mimo Olomouc, chtějí se vyhnout několikahodinovým frontám

  5:12
Vyřídit si na úřadě ve velkém městě v regionu doklady není v těchto dnech snadné. Bez objednání někdy žadatel čeká dlouhé hodiny. A volná místa hlásí třeba rezervační systém olomouckého magistrátu pro vyřizování občanek a pasů až na konci srpna. Žadatelé proto raději jezdí pro doklady do menších měst.

V Olomouci šlo v pondělí objednat nejbližší termín na čtvrtek 24. srpna. Podobná situace byla v Prostějově, tam to byla středa 16. srpna.

Na úřady mohou žadatelé přijít i bez rezervace termínu. V takovém případě si ale musí vyšetřit i několik hodin, aby si vystáli dlouhou frontu.

„Minulý týden v pondělí dopoledne bylo přede mnou devadesát lidí,“ podělila se o svou zkušenost z olomouckého magistrátu paní Olga z Olomouce.

Jak zjistila MF DNES, na jinou žadatelku o občanský průkaz se už před dvěma týdny odpoledne ani nedostalo.

Čtyři hodiny čekání

Třeba včera kolem desáté dopoledne se čekací doba u přepážek pro vyřízení občanských průkazů pohybovala podle systému magistrátu kolem 235 minut, obstarat si je přišlo 37 lidí.

Ve stejnou dobu tam bylo i 18 klientů, kteří čekali na vyřízení nového cestovního pasu. Čekací doba se pohybovala kolem hodiny. Otevřeno bylo šest přepážek.

„Pondělky a středy jsou nejhorší. Například v pondělí míváme až 400 klientů, v jiné dny 200 až 300,“ porovnala vedoucí oddělení evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů olomouckého magistrátu Hana Kovácsová.

Neobjednaní žadatelé o nové doklady si přes půl hodiny počkají také v Prostějově, i tam jsou nejhorší pondělky a středy.

„Ve čtvrtek bývá méně klientů a většinou bývají průběžně odbavováni,“ uvedla Alena Vrtalová z tamního magistrátu.

V červenci úředníci odbavili v Olomouci na čtyři tisíce klientů

V Olomouci jen za červen podle Kovácsové přijali úředníci 2 031 žádostí o občanský průkaz a 1 719 o pas, čísla za červenec ještě nezpracovali.

Vyřízení pasu

  • Co je potřeba:

doklad totožnosti, starý pas (pokud ho žadatel vlastní), správní poplatek

  • Kde vyřídit pas:

radnice velkých a větších měst, obce s rozšířenou působností, ministerstvo vnitra (rychlopas)

  • Jak dlouho trvá vyřízení pasu?

Standardně do 30 dnů, lze žádat o vydání pasu ve zkrácené lhůtě do 24 hodin (v pracovních dnech) či do 5 pracovních dnů. Cena pasu 600 Kč (do 30 dnů), 3 000 Kč (do 5 dnů), 6 000 Kč (do 24 hodin)

„Za červenec jsme ale do pondělní deváté hodiny ranní v našem prvním patře, tj. evidence obyvatel a příjem žádostí, odbavili 3 880 klientů,“ vyčíslila Kovácsová.

Podle ní se u žádostí o občanský průkaz jedná o stabilní měsíční číslo, u pasů ale od března do srpna nastává několikanásobný nárůst. Hlavně kvůli tomu, že lidé nechávají vyřizování na poslední chvíli. „S občankami chodí průběžně, s pasy nejvíce od března do srpna,“ sdělila Kovácsová.

„Doporučujeme nenechávat podání žádostí zejména o cestovní doklady na jaro a léto, ale vyřídit si je na podzim a přes zimu. V tomto období máme měsíčně do 400 žádostí o pasy, v jarních a letních měsících dosahuje číslo i dvou tisíc,“ upozornila.

Podle Vrtalové je také dobré sledovat webové stránky města. „Jsou tam informace o aktuálním počtu klientů na úřadě,“ vysvětlila.

Klienti míří kvůli frontám mimo krajské město

Nový cestovní pas a zároveň i řidičský průkaz potřebuje také Jan Bouchal z Olomouce. Na domovský magistrát kvůli návalu lidí ale nezamířil.

Vyřídit doklady lze totiž i mimo místo trvalého bydliště, a to na úřadu obce s rozšířenou působností.

„Doklady si v Olomouci s rodinou nevyřizujeme. Jezdíme už několik let do Uničova. Ve srovnání s Olomoucí tam nejsou skoro žádní lidé, je to téměř bez čekání i bez objednání,“ svěřil se.

„Byl jsem tam minulý týden před osmou hodinou ranní a vyřizováním pasu i řidičáku jsem strávil lehce přes 10 minut,“ dodal.

Kvůli dokladům míří přespolní zájemci také do Přerova. „Vyřizovat doklady k nám jezdí i lidé z Olomoucka a Prostějovska,“ konstatovala mluvčí tamní radnice Lenka Chalupová.

Někde je čekací doba v minutách

V Přerově, Uničově i Litovli si lze podle systému zarezervovat termín na jakýkoliv den bez problémů.

Například v Přerově se minulý týden průměrná čekací doba pohybovala kolem osmi minut. „Bez objednání mohou lidé přijít v pondělí a ve středu, v další dny jen objednaní,“ řekla Chalupová.

„Zájem o vyřizování dokladů je jako každoročně v letních měsících větší, kolem 350 žádostí za týden. Minulý týden bylo vydáno kolem 270 vyhotovených dokladů,“ dodala mluvčí.