Radost v zooparku trvá: Mládě plameňáka roste jako z vody
Foto: Zoopark / Jana Mesteková
Zajímavosti

Chomutov - Chomutovský zoopark slavil další chovatelský úspěch. A ne ledajaký! Jednomu z párů plameňáků růžových se na přelomu května a června vylíhlo mládě – vůbec první za celých pětačtyřicet let, co zoopark tyto zajímavé ptáky chová. K radosti všech se malému opeřenci skvěle daří.  

„Rodiče ho od narození poctivě krmí a příkladně se o něj starají,“ potvrzuje úspěšný průběh odchovu ornitolog zooparku Petr Hora. A jak se mohou přesvědčit i návštěvníci, po měsíci už mládě vesele pobíhá s hejnem a dokonce se pokouší jíst samo. 


Pro zoopark je to velice radostná premiéra, plameňáky chová v podstatě od založení. „V minulosti několikrát vajíčka měli, ale mládě z nich nikdy nevzešlo,“ doplňuje Hora. Také letos bylo v hnízdech vajec více, ale mládě se zatím vylíhlo jen z jediného. 


Na dalších však plameňáci ještě sedí. „Nechceme to zakřiknout, ale třeba u jediného nezůstane,“ doufá ředitelka zooparku Věra Fryčová. „Nicméně už teď je to pro nás velká radost, sledovat rostoucího plameňáčka je něco úžasného,“ dodává. 


Proč se to podařilo zrovna letos? Podle ornitologa Hory je to souhrou několika opatření. Zoopark letos hejno znovu rozšířil o ptáky ze tří různých zoologických zahrad (Praha, Dvůr Králové, Hluboká) a také upravil krmné dávky. Důležitou roli pak hrálo rozhodnutí, že během hnízdění zůstanou plameňáci na menším oploceném dvorku, zatímco jindy už poletovali po rozlehlejší vodní expozici. „Jedním z důvodů bylo ochránit hnízda s vejci před predátory, což se podařilo,“ raduje se ornitolog. 

0107plamenak

Mládě plameňáka pár dní po vylíhnutí. Foto: Zoopark / Jana Mesteková


Pohlaví mláděte zatím chovatelé neznají. „A popravdě to teď ani není důležité,“ podotýká Petr Hora. Jak doplnil, tito dlouhonozí krasavci dospívají až kolem třetího až čtvrtého roku života. To je také čas, kdy se plně vybarví do charakteristické růžové barvy, zatím má mládě peří šedé. 


V zooparku věří, že v dalších letech by mohli na letošní úspěch u plameňáků navázat dalšími odchovy. „Plánujeme skupinu ještě letos doplnit o dva nebo tři páry z jihlavské zoo, takže dohromady budeme mít cca třicet plameňáků,“ prozradila ředitelka Fryčová. To už je podle ornitologů plně chovu schopná skupina, z níž by mohli vzejít další potomci.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru