Lukáš Kašpar – hokejista, hvězda mistrovství světa v roce 2010, rodák z Mostu

Trenérům české hokejové reprezentace se před mistrovstvím světa v Německu v roce 2010 omluvilo rekordních 25 hráčů. Na šampionátu se proto objevili borci z české, ruské i švédské ligy. Jedním ze „Švédů“ byl hráč Kärpätu Oulu, mostecký rodák, útočník Lukáš Kašpar. Nakonec se stal jednou z hlavních hvězd se zlatem na krku.

V základní části skóroval proti Francii a Kanadě. Jeho slavné chvíle ale přišly v nájezdech, které české mužstvo absolvovalo hned dvakrát – ve čtvrtfinále proti Finsku a v semifinále se Švédskem. Lukáš Kašpar oba proměnil a podceňovaný tým, který měl v průběhu turnaje namále, pak získal senzační titul.

Vysoký a vlasatý litvínovský odchovanec, který stál na bruslích poprvé na rybníku ve třech letech, má ještě doma bronzovou medaili ze světového šampionátu ve Švédsku a Finsku z roku 2012. Bronz získal taky na mistrovství světa juniorů. Jediný klubový titul vybojoval ve finské lize.

Do NHL byl Lukáš Kašpar draftován v roce 2004. Za San Jose odehrál ale jen 16 zápasů. Potom hrál nižší zámořské soutěže, a také ruskou, českou i švédskou ligu. Poslední angažmá absolvoval ve Francii.

Mistr nájezdů Lukáš Kašpar odehrál v české reprezentaci 92 zápasů, ve kterých vstřelil 21 gólů. Ty nejdůležitější, 13 let staré, si budeme pamatovat navždy, protože na další titul hokejových mistrů světa si asi počkáme hodně dlouho.

autor: Milan Knotek
Spustit audio