Demolice Horáckého zimního stadionu naplno začala, střecha haly mizí

  10:26
Zatímco minulý pátek byla demolice Horáckého zimního stadionu zahájena jen symbolicky za účasti slavných hokejistů Dukly a politiků, ve středu bourání začalo naplno. Bagr s velkými nůžkami začal rozstříhávat skleněnou a kovovou konstrukci směrem od Smetanových sadů.

V parku práce sledovaly z laviček desítky lidí, často to byli pamětníci slavných časů Dukly Jihlava. „Tak doufejme, že se prvního zápasu v nové aréně dožijeme,“ přál si jeden ze sledujících penzistů.

Dělníci také připravovali příjezdovou cestu na staveniště. Bagr upravoval podloží pro pokládku panelů. Obvodové stěny stadionu směrem k pivovaru a malému zimáčku zůstanou zatím stát jako ochrana okolí před hlukem a prachem. Koncem týdne přijede technika na třídění zdemolovaného materiálu.

„Je to radost, dívat se na obsluhu demoličního bagru. S jakou přesností se zakusuje do konstrukcí,“ komentoval práce na facebookové stránce Horácká aréna radní David Beke (ODS). Pochvalou směrem ke strojníkovi nešetřil ani hlavní manažer stavby.

Jiří Holík a Jan Klapáč

Minulý týden při symbolickém zahájení udělal bagr do haly jen menší otvor. Mezi hokejovými legendami Dukly, které se přišly se stadionem rozloučit, byli i mistři světa Jiří Holík a Jan Klapáč. Ti pomohli k celé řadě titulů jihlavského klubu v dobách československé ligy.

„Prožili jsme tady nádherný roky, slavný roky,“ řekl Holík. Podotkl, že na stadionu hrával už v patnácti letech. „Nostalgie, ale tak už to chodí. Některé ty neživé věci zestárnou, tak se budují nové,“ řekl. Popřál, aby se nová hala povedla.

Horácký zimní stadion byl dokončen v roce 1955, zastřešení měl od roku 1967. Novou arénu za 1,9 miliardy postaví olomoucká firma GEMO. Na stavbu má 26 měsíců. „Není projekt, kde bychom nedodrželi termíny a smluvní podmínky, takže nemusíte mít obavy,“ řekl předseda představenstva Jaromír Uhýrek.

28. července 2023

Autor: