Endurosprint v Brankách na Moravě vyhrál Matěj Škuta.

DVOUDENNÍ ENDUROSPRINT V BRANKÁCH I S PŘÍPRAVNÝM PODNIKEM DĚTÍ SE VYDAŘIL

O víkendu 29.-30. 7. 2023 pokračoval druhý podnik letošní sezony, a to Mezinárodní Mistrovství ČR a Přebor ČR v endurosprintu v Brankách na Moravě.

Letošní seriál zahrnuje tři endurosprinty a dvě klasické soutěže v enduru a závěrečný motokros formou, která se koná na šestidenní. Pořadatel MX enduro Branky – Jiří Pala s rodinou připravili perfektní trať, kterou nachystali do posledního puntíku a opravdu na přípravě strávili hodně času.

Jak sami uvedli, byl to pro ně první endurosprint a největší závod vůbec. Pouze počasí trochu potrápilo, chvílemi pršelo, ale zase nebyla trať tvrdá a neprášilo se. Depo se začalo zaplňovat již ve čtvrtek, v pátek závodníci začali procházet testy a seznamovat se s tratí.

Navečer proběhla technická a administrativní přejímka. Stejně tak v sobotu ráno a odpoledne pouze pro přebor.

 

Samotný start závodu byl v sobotu v 8:30, kdy začínalo Mezinárodní Mistrovství ČR třídy E1, E2 a E3, včetně MMČR VET. Startovní rošt byl podle absolutního pořadí. Jezdci také museli odevzdat své motocykly již dvacet minut před startem prvního jezdce své rozjížďky do předstartovního prostoru a pět minut před svým startem si jí mohli vyzvednout. První den měli jezdci MMČR na kolo třicet minut.

Ve 12:30 odstartoval Přebor ČR třídy E1, E2, E3, V50, V60, PČR C, 85ccm a MMČR ženy, čas na kolo bylo pětatřicet minut. Stejně tak museli i jezdci PČR odevzdat své motocykly do předstartovního prostoru. V neděli se pořadí obrátilo, první v 8:30 PČR a ve 13:00 MMČR, kdy startoval PČR podle průběžného pořadí dané třídy a MMČR podle absolutního pořadí.

Po startu najížděli jezdci na krátký přejezd, kde si zahřáli motorky, následoval cross test, opět přejezd a enduro test, který byl poctivý, těžký i místy blátivý. První i druhý den MMČR absolvovalo šest kol, PČR šest kol a třídy PČR 85ccm V50, V60 a PČR C kol pět.

Jeden okruh měl cca 10 km a dva rychlostní testy, jeden cross test a enduro test. Okruh tvořil 100% přírodní povrch.

Absolutním vítězem se stal Matěj Škuta, druhý Tomáš Pala a třetí Jaroslav Kalný dále Matěj Skořepa, Petr Smítka, Jakub Hedrlín, Marek Borák, Jiří Halama, Lukáš Hedrlín, Filip Fiala.

Pořadí ve třídách MMČR

Na snímku zleva Matěj Škuta, Jaroslav Kalný a Tomáš Pala

E1 – Matěj Skořepa, Jakub Hedrlín, Jiří Halama

E2 – Matěj Škuta, Tomáš Pala, Petr Smítka

E3 – Jaroslav Kalný, Filip Fiala, Jan Matějka

VET – Miloslav Škuta, Petr Křivánek, Petr Uher

Ženy – Zuzana Unger, Jana Kořenková, Radka Dandová

 

V Brankách proběhl také velmi populární Přípravný podnik dětí 2023, který odstartoval v sobotu v 11:45. Podnik se těší obecně velké účasti, a tak se jely dvě kategorie, a to 50ccm a vyšší a každá po dvou desetiminutových rozjížďkách.

Trať se na poslední chvíli změnila, a to kvůli dešti, ale i tak si děti porovnaly síly, vyzkoušely bahnitý průjezd, a tentokrát se o ně postarali jezdci MMČR Marek Borák a Matěj Škuta. Startovné je zdarma.

 

Cílem dětského podniku je, aby si ti nejmenší zkusili přírodní trať, poměřili své výkony s ostatními a nasbírali cenné zkušenosti pro další závodění.

 

AČR  /moto