První srpnový víkend v Ústeckém kraji přeje slavnostem všeho druhu

3. srpen 2023

Tento víkend se v Ústeckém kraji konají Letní divadelní festival i Nožířské slavnosti, Hudební léto i pohádky na zámcích, Vavřinecká pouť, Festival vína nebo Zahradní slavnost. To ale stále není vše…

Sobota 5. srpna

Zámek v Duchcově je spojený s pobytem známého svůdníka a milovníka Giacoma Casanovy a v sobotu od 19 hodin tu v režii Divadla M proběhne už 26. ročník pěvecké soutěže neprofesionálních zpěváků milostné písně Růže od Casanovy. Porota ale bude profesionální – muzikáloví herci a zpěváci Michaela a Roman Tomešovi a Václav Upír Krejčí, večerem bude provázet Alexandr Hemala a nebojte se počasí – pro případ deště se soutěž přestěhuje ze zámeckého parku do kina Lípa.

Pohled na zámek z parku

Zámek Velké Březno ve spolupráci s pivovarem Velké Březno připravil mimořádné hrané prohlídky zámku a vy se dozvíte, jak to bylo mezi hrabětem Chotkem a Viktorem Cibichem, i jak se pan Cibich na etiketu zdejšího piva dostal. Speciální prohlídky začínají každou celou hodinu od 10 do 17 hodin. A pak se můžete vydat do velkobřezenské restaurace Tivoli, v 18 hodin tam vrcholí letošní Tivolí léto koncertem skupin Bodenbach a Stará škola jinak.

V pravé poledne začnou 5. srpna Nožířské slavnosti v Mikulášovicích. Do pestrého programu patří ukázky výzbroje a výstroje armády i policie, taky vystoupení šermířské skupiny Alotrium, soutěže pro děti, výstava autoveteránů, utkání fotbalových legend v čele s Janem Bergrem proti staré gardě Mikulášovice a další atrakce. Navštívit můžete také Nožířské muzeum a uvidíte krom jiného i nový nůž Rescue.

Roman Horký na křtu alba v Mahenově divadle

Roman Horký se skupinou Kamelot bude 5. srpna od 19 hodin zpívat a hrát ve Františkánských zahradách v Kadani a spousta muziky bude na festivalu Budyňský poutník – v Budyni n. O. Začíná se ve 12 hodin a vystoupí Tomáš Linka a Přímá linka, Schovanky, Nezmaři, Jindra Kejak, Petr Kocman a PK Band, Franta Kasl Band a řada dalších.

12 až 22 hodin, to je čas vyměřený v Teplicích na Zámeckém náměstí Festivalu vína. Prezentovat se budou česká a moravská vinařství, zahraje cimbálová muzika Majerán, od 19 hodin vystoupí Anna Julie Slováčková & Band a od 20 hodin DJ Pedro.

Slavnou tradiční Vavřineckou pouť mají dnes v Lubenci. K odpolednímu  pouťovému programu bude patřit i soutěž o nejchutnější Vavřinecký moučník – není divu, sv. Vavřinec je totiž patronem kuchařů a cukrářů. Zahraje dechovka Kralovanka, zazpívají Duo Kamélie, Pavel Callta Milan Peroutka se skupinou Perutě.

Neděle 6. srpna

Zámek Ploskovice zve na další díl Hudebního léta. Nabízí muzikálová představení a koncerty v neopakovatelné atmosféře, v neděli od 20 hodin to bude přímo scénicko-koncertní provedení českých i světových muzikálových hitů. Čeká vás dvouhodinový koncert nabitý muzikálovými hity napříč historií v podání členů souboru Hudilas.

A co by to bylo za neděli, kdyby chyběla pohádka. Na zámku Velké Březno ve 14 hodin začne představení Divadla Na Klice – bude to veskrze zábavná novodobá pohádka Hledá se Khódl. Předesílám, že Khódl je kohout a vydá se ho hledat jedna odvážná slípka.

Pohádku mají na programu také v Kadani, a to ve Františkánských zahradách. Je to příběh na motivy z vyprávění bratří Grimmů Jak se Kudla přepočítal. Těšit se můžete na malovanou scénu, výpravné kostýmy a melodické písničky. Začátek je v 16 hodin.

O hodinu později, tedy od 17 hodin, vystoupí ve Františkánských zahradách v Kadani Vojta Kiďák Tomáško, který slibuje i vzpomínku na kdysi velmi známou kadaňskou skupinu Verumka – někdy se ten název překládal jako Velký rum-kafe.

Vojta Kiďák Tomáško

V Chomutově v Městském parku vrcholí 6. srpna Letní divadelní festival. Na děti čekají veselé balónky a obří bubliny, námořnické dovádění, hudební vystoupení, kreativní dílnička, soutěže, a to vše od 15 do 18 hodin.

Letní kino na nádvoří zámku v Teplicích slibuje na nedělní večer promítání nového českého filmu Nikdy neříkej nikdy, začátek je v 21 hodin a kinematograf bratří Čadíků v Zámeckém vinařství Johann W v Třebívlicích po 21. hodině nabídne Noc na Karlštejně.

Spustit audio