Hlavní obsah
Finance

Miliardář Ken Fisher hodnotí akciový trh. Kam se podle něj bude ubírat?

Médium.cz je blogovací platforma, tedy veřejně dostupná služba, na které mohou naši uživatelé svobodně vyjadřovat a publikovat své názory. Nejedná se o názory či postoje Seznam.cz ani žádné z našich redakcí.

Foto: Unsplash.com

Může silný výkon akciového trhu po volbách v polovině volebního období pokračovat?

Článek

Ken Fisher se v investování vyzná. Jeho otec Philip Fisher napsal klasickou knihu Obyčejné akcie a neobyčejné zisky. Sám je také autorem několika investičních bestsellerů. Jeho firma Fisher Investments patří k největším správcům peněz v zemi. Podle časopisu Forbes činí Fisherovo současné čisté jmění 7,2 miliardy dolarů.

Jaký je tedy Fisherův názor na akciový trh v těchto dnech? Nedávno se vyjádřil na videu na YouTube, kde označil posledních devět měsíců za „střednědobý zázrak“. Zde se dozvíte, kam se podle Fishera bude akciový trh ubírat.

Důležité je, že Fisher neidentifikoval zázrak v polovině volebního období teprve nedávno. Předpověděl, že se k němu schyluje, již před více než rokem. V té době byl index S&P 500 téměř o 18 % níže.

Fisher tehdy napsal, že akciový trh má tendenci růst po amerických volbách v polovině volebního období. Poznamenal, že od roku 1925 (kdy byly poprvé k dispozici spolehlivé údaje) se v zemi konalo 24 voleb v polovině volebního období. Ve čtvrtém čtvrtletí těchto let dosáhl akciový trh v 83 % případů kladných výnosů. V prvních dvou čtvrtletích následujících let vypadají čísla ještě lépe - 88 % kladných výnosů.

Tento skvělý trend zjevně pokračuje. Od voleb v polovině volebního období 8. listopadu se index S&P 500 vyšplhal o 18 % výše a Nasdaq Composite je téměř o 32 % výše. Fisher ve svém nedávném videu na YouTube uvedl, že trh byl „dokonalý“.

Co bude dál?

Investoři si kladou následující otázku: Co se stane po zázraku v polovině volebního období? I v tomto ohledu má Fisher dobré zprávy.

Připustil, že druhá polovina roku po zázračném období v polovině roku často není tak výnosná jako předchozí tři čtvrtletí. Dodal však, že pro akciový trh je to stále obvykle ziskové období.

Fisher poznamenal, že od roku 1939 se nestalo, že by třetí rok prezidentského mandátu byl pro index S&P 500 negativní. A v tomto roce hlavní index klesl o méně než 1 %, protože Spojené státy čelily začátku druhé světové války.

Někteří lidé jsou stále skeptičtí k tomu, že nyní začíná nový býčí trh. Fisher si však myslí, že je to pozitivní znamení. Tvrdí, že akcie se nacházejí na novém býčím trhu, ale že trh se chová „způsobem, kterému mnoho lidí nerozumí“.

Měli byste si koupit Fisherovu pětku?

Fisher se domnívá, že „skutečně kvalitní růstové akcie“ by měly v nadcházejících měsících dosahovat dobrých výsledků. Zejména předpověděl, že velká jména, která jsou „vysoce kvalitními mega-tech“ růstovými akciemi, budou i nadále vést trh.

Není překvapením, že v portfoliu společnosti Fisher Asset Management jsou tyto prominentní akcie. Mezi jeho pět nejvýznamnějších akcií patří:

Apple, Microsoft, Vanguard Intermediate-Term Corporate Bond Index Fund ETF, Alphabet a Amazon.

Je pět nejlepších Fisherových akcií právě teď dobrým tipem? Myslím, že ano - zejména pokud má miliardář pravdu v tom, že akciový trh nadále poroste. Apple, Microsoft, Alphabet a Amazon tvoří dohromady téměř 21 % indexu S&P 500. Pokud se těmto akciím nebude dařit, je nepravděpodobné, že se bude dařit celému indexu.

Jediným vybočujícím fondem z Fisherovy první pětky je fond Vanguard Intermediate-Term Corporate Bond Index Fund ETF. Předpokládám, že i ten bude přinášet kladné výnosy. Vzhledem ke zlepšujícímu se ekonomickému výhledu se zdá nepravděpodobné, že by Federální rezervní systém ještě výrazněji zvýšil úrokové sazby, pokud vůbec. To by mělo být pro trh s dluhopisy příznivé.

Co když se býčí trh, ve kterém se podle Fishera nacházíme, vypaří? Dlouhodobí investoři by měli stále v pohodě kupovat Fisherovy nejlepší akcie. Apple, Microsoft, Alphabet a Amazon mají skvělé vyhlídky na dlouhodobý růst. A právě v dlouhodobém horizontu, a ne jen během devítiměsíčního období, dělá akciový trh největší zázraky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz