Hlavní obsah

Schůzka v Džiddě nebude mírovými rozhovory, ale prezentací Zelenského mírového plánu, uvedl Bílý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním cílem víkendové schůzky zástupců více než 30 zemí o Ukrajině v saúdskoarabské Džiddě bude představit mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a získat pro něj mezinárodní podporu. Uvedl to bezpečnostní poradce Bílého domu John Kirby s tím, že nepůjde o rozhovory o ukončení války.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Kirby

Článek

„Nejsou to mírové rozhovory a neočekával bych od nich konkrétní a hmatatelné výsledky. Je to další příležitost, jak získat podporu mezinárodního společenství (pro návrhy Kyjeva),“ řekl Kirby pro ukrajinský servis rozhlasové stanice Hlas Ameriky na adresu schůzky v Džiddě, kterou média často prezentovala jako „mírové rozhovory“.

Kirby se takto vyjádřil v odpovědi na otázku, co soudí o nedávném prohlášení mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora, že jeho země vyšle na schůzku svého zástupce jedině pod podmínkou, že bude přizváno také Rusko. Moskva totiž pozvánku neobdržela.

„Klíčový je respekt k suverenitě“

„Každá země se může sama rozhodnout, co si myslí o mírových návrzích prezidenta Zelenského a jakou roli chce hrát, když a zda se mírové rozhovory uskuteční,“ uvedl Kirby.

Schůzka v Džiddě bude podle něj pokračováním procesu, který začal už před mnoha měsíci. Snahou je „představit a podpořit mírovou formuli“, s níž přišel prezident Zelenskyj. Aby se návrhy Kyjeva na ukončení války dostaly do širšího povědomí mezinárodního společenství a získaly podporu více států, dodal Kirby.

„Klíčovou složkou této formule, a na to bychom nikdy neměli zapomínat, je respekt k suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny. Vzorec prezidenta Zelenského je založen na klíčovém ustanovení Charty OSN a to je něco, co může podepsat každý národ, určitě kromě Ruska,“ řekl dále poradce Bílého domu.

Foto: Henry Romero, Reuters

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador účast své země na schůzce v Džiddě podmínil přizváním Ruska

Moskva ohlášenou schůzku v Saúdské Arábii kritizuje. Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové jde o „podvod“ s cílem sestavit protiruskou koalici. Setkání je jen „návnadou pro země, které upřímně chtějí vyřešit“ ukrajinský konflikt.

Tyto státy byly pozvány „s cílem vyvinout údajně nějaký druh mírové iniciativy, vyřešit situaci“, ale ve skutečnosti je to jen „další divadlo“, dodala Zacharovová podle agentury TASS.

O schůzce v Džiddě informoval mj. americký deník The Wall Street Journal s tím, že Rusko na ni pozváno nebylo. Naopak mezi pozvanými je Česko, které by měl zastupovat náměstek ministra zahraničí Jan Marian.

Mexiko odmítlo účast na schůzce o Ukrajině v Saúdské Arábii. Vadí mu, že nepozvali Rusko

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám