Hlavní obsah

Netradiční miláček fanoušků. Popularita? Jsem v šoku, přiznává. Krev je běžnou součástí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Havlíček. Podle jména většina fanoušků MMA tušit nebude, když se ale řekne "Oktagon doorman", mají hned jasno. Přízeň zaplněných arén si získává především díky precizně odvedené práci v průběhu přestávek jednotlivých zápasů, kdy musí během několika málo vteřin důkladně vytřít celou klec. „Uklízí se primárně krev. Ale je tam třeba i voda nebo něco z nosu,“ poodkrývá Havlíček, s čím vším se během své práce potýká. V posledních letech navíc raketově stoupla popularita právě tohoto muže s netradiční profesí, který si chvíle slávy užívá a mnohdy rozparádí celé obecenstvo.

Nejrychlejší vytěrač podlahy, doorman Oktagonu Jan Havlíček. Jaký zápas byl na úklid nejhorší? Video: Sport.cz

 
Článek

Vytírání klece se věnuje zhruba sedm let, patří tedy ke stálicím největší česko-slovenské bojové organizace Oktagonu MMA. Za tu dobu už pochopil, že žádná speciální příprava na jednotlivé turnaje není potřeba. „Ani to v podstatě nejde, každý zápas je totiž specifický. Někdy je potřeba vytřít, někdy ne," říká Havlíček, který přitom v začátcích působil jako nenápadný muž. Mnohem větší sláva přišla později.

V kleci totiž s přehledem zvládá svou práci, ale do toho baví i různými tanečky. „Přišlo to během covidu, kdy jsme byli na turnaji v Brně. Hrála dobrá hudba, začalo se mi to líbit a do toho jsem trsal. Do klubu se chodit nemohlo, tak alespoň na Oktagonu se začalo trochu tančit. Teď to lidi baví, tak proč v tom nepokračovat," je rád.

Výkon večera?! Doorman Jan Havlíček v akci, vysloužil si uznání celé arényVideo: Oktagon TV

Fanoušci se na jeho „přílet" do klece vždycky těší, mnohdy mu to oplácejí bouřlivým skandováním a potleskem. „Jsem úplně šoku, že to tak stouplo. Už jenom, jak moje přezdívka vznikla a jak se to stalo populární. Nečekal jsem, že by se to někdo mohlo povést. Moc mě to těší," usmívá se Havlíček, který rovněž poodkryl, s čímž se musí popasovat.

„Uklízí se primárně krev. Ale často se stává, že trenéři polijí zápasníky, ze kterých teče voda. Sem tam se najde i něco z nosu," objasňuje. „Co se týče nejvíc krvavého zápasu, tak dlouhou dobu u mě vedl Gábor Boráros. Bylo to v O2 areně, kde mu Brazilec Brito rozsekl obočí kolenem. Teď to ale předčil duel Poppecka se Zawadou. Bylo to nejtěžší, rozetřeli mi to po celé kleci. Navíc jsem se ještě tehdy před turnajem zranil, bylo to ještě těžší," popisuje Havlíček, jenž kvůli zraněnému kolenu musel na několika galavečerech nuceně absentovat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jan Havlíček (@oktagondoorman)

Pochvaly dostává nejen od fanoušků, ale také od zápasníků. „Jedna z největších byla od Gábora. Líbí se mu, že mám energii a mnohdy do toho dávám víc než samotní zápasníci. Ale i ostatní bojovníci mě chválí," těší ho. Doma to má s úklidem ale jinak. „Občas si uklidím...Ale mám na to více času než v kleci, nedá se to srovnávat. Hodně lidí mi dokonce i psalo, že by si mě najali, abych jim vytřel domácnost. To ale nedělám," pobavil se.

Jeden z nejzvučnějších aplausů sklidil během loňského prosincového turnaje v pražské O2 areně, kde musel raketově vystartovat do klece i během náhlého přerušení jednoho z duelů. „Myslím, že je nejlepší na světě v tom, co dělá," okomentoval Havlíčkovy kvality i šéf organizace Ondřej Novotný, který dokonce s trochou nadsázky uvažoval, že finanční ocenění pro výkon večera nedá, jak je ve zvyku jednomu ze zápasníků, ale právě oblíbenému doormanovi.

A jak samotná přezdívka "Oktagon doorman" vlastně vznikla? „Je to už dávno. Ondra Novotný měl vysílání MMA Letem světem, kde mu nějaký fanoušek řekl, že si pochvalu zaslouží doorman za to, jak si to užívá. Když jsme si spolu sedli, tak jsem Palovi (Pavol Neruda - spoluzakladatel) řekl, že mě někdo takhle označil. Odpověděl, že jsem úplný Oktagon doorman," doplnil.

Reklama

Související témata: