Vstupenky online

Cílem je extraliga, neskrývá Vlach před juniorskou sezonou. S hráči je spokojený

Helena Hegeďová • 03.08.2023

Hlavní trenér juniorů Rostislav Vlach vyhlašuje před startem sezony nejvyšší cíle. Už v minulé sezoně juniorce postup do extraligy těsně unikl, takže ambice zůstávají. A Vlach je přesvědčený, že mužstvo má na to, aby na povedený ročník navázalo ještě větším úspěchem.

Jak vypadala letní příprava?
Příprava pobíhala zhruba od půlky května do konce června. Letos jsme kombinovali suchou přípravu s ledem, který jsme měli dvakrát týdně po hodině. Zdokonalovali jsme hlavně bruslařskou techniku, skills bruslení, silové bruslení, nebyly to žádné kondiční věci. Bylo to o technice a správnosti provedení pohybů.

Kolik hráčů se do přípravy zapojilo?
Měli jsme kolem dvaceti hráčů, čtyři kluci od nás z juniorky navíc trénovali s A-mužstevm. V přípravě se nám tedy pohybovalo plus mínus dvacet hráčů. Různě se to střídalo, protože přece jen někteří měli zranění, byly tam také nějaké resty týkající se školy a zaměstnání.

„Větší část mužstva je složená z hráčů, kteří zde působili v loňské sezoně.“

Do jaké míry s kluky, kteří trénují s A-týmem, počítáte do sezony?
Je to spíš věc A-týmu. Máme to nastavené tak, že má přednost, a pokud budou mít kluci výkonnost a budou tam s nimi počítat, tak je samozřejmě uvolníme. Pokud by se do sestavy neprobojovali, tak se zapojí k nám.

A jak vypadá složení juniorského týmu?
Větší část mužstva je složená z hráčů, kteří zde působili v loňské sezoně. Menší část tvoří hráči, kteří přišli z dorostu. Chtěli bychom vyzkoušet i hráče odjinud, některé už máme vyhlédnuté, takže je jen otázka, do jaké míry přestupy nebo hostování dotáhneme do konce. V předzávodním období bychom chtěli hráče hlavně vyzkoušet v přípravných zápasech a potom bychom se rozhodli co dál.

Jak je to konkrétně s hráči z loňského dorostu?
Posunuli jsme hráče, kteří ročníkovi spadají do juniorky, a hráče perspektivní. Na druhou stranu ovšem nechceme dorost úplně oslabit, protože chceme, aby šikovní hráči pomohli dorostu k návratu do extraligy. V případě, že budou mít výkonnost na to, aby zasáhli do juniorky, tak budeme určitě uvažovat o střídavých startech nebo něco podobného.

Kdo všechno se teď u týmu pohybuje? Na trénincích byl například taky Jiří Hudler...
Jirka Hudler tady byl s námi, protože má za dva tři týdny exhibiční zápas v Trenčíne a chtěl trošku potrénovat. Nebude s námi asi každý trénink, ale chce se s námi připravovat. Taky byl s námi na ledě Luboš Konečný jako skills trenér, s kterým jsme se hodně věnovali nácviku techniky bruslení. Teď jsme měli na tréninku taky videotechnika, který nám pomáhal natáčet, aby se hráči viděli zase z jiného pohledu.

„Chceme, abychom měli od 9. třídy, přes dorost a juniorku až po A-tým návaznost hlavně co se týče herního projevu.“

Jak si vy u týmu zvykáte?
Myslím si, že na vsetínské prostředí jako takové se adaptovat moc nemusím, protože ho dobře znám. Je ale fakt, že na jména kluků si ještě zvykám, protože jich je dost a za trénink je to složitější. Ještě si zvykám a poznávám je. Do konce srpna to ale určitě bude v pořádku.

Takže je to ještě v procesu...
Ano, je to v procesu, protože jak říkám, hráčů je dost. Některé jsem tedy znal z výběrů a sledoval jsem je v době, kdy jsem byl u mládežnické reprezentace. Spousta hráčů je pro mě ale nová a ještě si na ně zvykám, nicméně nebude problém je v srpnu poznat.

Byla řeč o návaznosti mezi kategoriemi. Do jaké míry spolupracujete s ostatními trenéry mládeže?
Samozřejmě se o tom bavíme, každý týden máme porady a všechny takové věci řešíme. Chceme, abychom měli od 9. třídy, přes dorost a juniorku až po A-tým návaznost hlavně co se týče herního projevu. Chceme navázat spolupráci v systému a organizaci hry. Je to komplexní ucelení herního systému, které mezi námi trenéry teď koluje a bavíme se o tom.

Brzy vám začnou přípravné zápasy, co od nich očekáváte?
Očekáváme hlavně sjednocenní herního systému, nácvik různých herních situací, jako jsou přesilovky a oslabení. Samozřejmě se také chceme podívat na celkovou výkonnost hráčů, včetně těch, kteří by připadali v úvahu z jiných mužstev a v loňském roce nebyli na Vsetíně. Bude to příležitost vyzkoušet hráče, které máme vytipované a budeme se rozhodovat, jestli u nás zůstanou, nebo ne.

Jak jste zatím spokojený s přístupem hráčů?
Já můžu říct, že zatím jsme s přístupem hráčů velmi spokojeni. Jsou vstřícní, vnímaví, dobře komunikají, snaží se dělat věci, které od nich vyžadujeme. Doufejme, že to vydrží do další tréninků, zápasů, respektive všech utkání v sezoně.

„Klademe si ty nejvyšší cíle.“

K postupu do juniorské extraligy chyběl loni Vsetínu opravdu kousek. Cítíte teď zodpovědnost s mužstvem obdobný výkon zopakovat?
Naším cílem je samozřejmě dostat se do extraligy, to neskrývám. Nechceme to jen zkusit, ale je to jedna z priorit mužstva. Trošku výhodou bude možná letos to, že se nehraje baráž a postup bude přímý. Můžeme se na sezonu nachystat s mužstvy, které hrají Ligy juniorů a udělat si obrázek o jejich výkonnosti. Určitě bychom chtěli mužstvo posunout výš, protože si myslím, že máme spoustu dobrý a perspektivních hráčů a nebylo by dobré, kdyby se to nepodařilo. Víme, že hráči, kteří by extraligu chtěli hrát a neměli u nás tu možnost, by měli pocit, že se chtějí posunout výš a nastaly by odchody. Je to přirozené, ale chtěli bychom tomu zabránit tím, že postoupíme.

Takže cílem je postup...
Samozřejmě, žádný jiný cíl pro to mužstvo není. Klademe si ty nejvyšší cíle. Mužstvo ještě dopodrobna neznám, ale podle loňských výsledků a referencí trenérů, kteří tým vedli v loňské sezoně, tak na postup určitě má.

Nejbližší přípravná utkání juniorů

Turnaj Přerov, so 12.8.2023 Havířov - Vsetín 11:45
Turnaj Přerov, so 12.8.2023 Vsetín - Přerov 15:45
Turnaj Přerov, ne 13.8.2023 Vsetín - Slavia 13:00
Turnaj Přerov, ne 13.8.2023 Olomouc - Vsetín 17:00
Příprava, út 15.8.2023 Vsetín - Šumperk
Příprava, čt 17.8.2023 Trenčín - Vsetín

Kompletní rozpis přípravných zápasu najdete zde.

banner pod článkem