Jihlava: Výstava pod širým nebem otevře téma těžkých stavebních prací

04.08.2023 16:14 | Tisková zpráva

V sobotu 5. srpna od 17 hodin se uskuteční v Galerii Nonstrop vernisáž výstavy Pořád málo autora Jana Fabiána. Ten se zaměřuje na instalace v prostoru a v jihlavské nejužší uličce vytvoří kompozici rozpracované abstraktní kolny či pracoviště. Výstava zde bude až do konce října.

Jihlava: Výstava pod širým nebem otevře téma těžkých stavebních prací
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Galerie Nonstrop je úzký, ale otevřený venkovní prostor ve středu historického města Jihlavy. Představy o umění tu nenarážejí na strop, ale dějí se ve vztahu k místně specifickým podmínkám. Stejně tak k autorské výstavě přistoupí také Jan Fabián, český tvůrce, který se zaměřuje na různé formy práce s prostorem. Vernisáž výstavy Pořád málo se uskuteční v sobotu 5. srpna od 17 hodin, a to v Galerii Nonstrop, tedy v ulici Malá Lazebnická.

„Jedná se o kompozici rozpracované abstraktní kolny či pracoviště. Má povahu situace, v níž se něco děje ve smyslu stavebních prací, ale není úplně jasné přesně co a proč. Navrženou instalací pokládám otázky týkající se toho, kdo v dnešní době dělá těžkou práci a jaké přitom zažívá pocity. Je to trvanlivost materiálů, na kterou jsme odkázáni? Nebo úřední nařízení? Či vlastní vůle nebo schémata dané generace, které nás předurčují jít a konat? Nastíněná situace může být revizí hnací síly pro změnu prostor a prostředí, kde se nalézáme. Znáte to: chcete něco přetvořit nebo jen dokázat a potvrdit, že skutečně jste. Anebo Vás to vůbec nezajímá a je to také v pořádku!“ uvádí k výstavě sám autor.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6155 lidí

Práce Jana Fabiána vedou od konceptuálního přístupu v rámci sochařství, přes performance, instalace ve veřejném prostoru až po architektonické realizace. Často kombinuje různé estetické přístupy, techniky a materiály jako upcyklované dřevo, sklo, stavební či nalezené přírodní materiály. Klade tak společnosti otázky o tématech udržitelnosti, prostorových vztahů, uspořádání hmot či soužití lidí a zvířat.

Galerie Nonstrop

Galerie je situována v ulici Malá Lazebnická, která je charakteristická velmi úzkým půdorysem středověkými soutky (tj. architektonický prvek, úzká proluka mezi domy) a členitými fasádami okolních domů. Ulička vede z dolní části hlavního náměstí k hradebnímu prostoru u farního kostela sv. Jakuba, v blízkosti památného vzrostlého buku.

Galerie je zaměřena na prezentaci současného umění ve venkovním veřejném prostoru, je výzvou pro umělecké projekty, které bezprostředně reagují na genius loci tohoto místa a na otevřené povětrnostní podmínky. Galerie Nonstrop otevírá cestu k diskuzi o veřejném prostoru ve vztahu k současnému umění, v širším chápání o funkci umění ve veřejném prostředí. Pravidelnými výstavami chceme vnášet nové podněty do společnosti a podnítit nové úvahy veřejnosti nad soudobým uměleckým projevem.

Svoji činnost zahájila první výstavou v březnu 2017. Provozovatelem celoročního provozu Galerie Nonstrop je statutární město Jihlava, prostřednictvím příspěvkové organizace Brána Jihlavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

22:05 Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

Také letos se Prostějované a návštěvníci našeho města mohou těšit na bohatou škálu kulturních aktivi…