Koktejl cytostatik k chemoterapii nemocnice míchá v nové centrální přípravně

  16:20
Nové specializované pracoviště přípravy cytostatických léčiv vzniklo v nemocnici Karlovy Vary. Sloužit bude nejen provozu onkologického oddělení Karlovarské krajské nemocnice, ale případně i zájemcům z řad externích onkologických ambulancí. Ředění cytostatik neboli preparátů k zastavení růstu nádorových buněk je pro jejich provoz nezbytné.

Speciální izolátorový box pro přípravu cytostatik v Karlovarské nemocnici. | foto: KKN

Cytostatická léčiva, která se používají při léčbě nádorových onemocnění, zahrnují látky s potenciálně nebezpečnými vlastnostmi. Zejména pro personál je dlouhodobá expozice těmito látkami spojena s možným rizikem a projevem jejich genotoxických, karcinogenních a teratogenních účinků. Také to byl pro krajskou nemocnici jeden z důvodů vybudování nového pracoviště.

Speciální místnost, speciální obleky

„Nově vybudované pracoviště zajistí výraznou ochranu personálu podávajícího tuto léčbu, protože zdravotní sestry dostanou z lékárny už připravenou infuzi, stříkačku s bolusem nebo infuzor, a omezí se tak manipulace s cytostatikem na oddělení,“ vysvětluje Iva Tomisová, vedoucí lékárnice Nemocnice Karlovy Vary a dodává: „Je zajištěná i výrazně vyšší bezpečnost léčby pro pacienty.“

Příprava preparátů probíhá ve speciálních prostorech s předepsanou čistotou, konkrétně v izolátorovém boxu. Toto zařízení pracuje v podtlakové atmosféře v nejvyšší třídě čistoty A s laminárním prouděním vzduchu. Personál pracuje ve speciálních sterilních oblecích.

Náklady přesáhly deset milionů

Takto je minimalizované riziko mikrobiální kontaminace cytostatika, které se podává pacientům nejčastěji žilně. Příprava znamená řadu kroků. Od žádanky na cytostatickou terapii z oddělení, kontrolu dávky, přípravu léčiv, očištění obalu po naředění do infuzního vaku, zabalení do folie až po kontrolu štítku se jménem pacienta a předání k transportu za daných teplotních podmínek.

Pracoviště přípravy cytostatických léčiv nyní pracuje ve zkušebním provozu. Koncem září nemocnice doplní vybavení o speciální klimatizovaný přepravní vůz. „Pro centrální ředění cytostatik posloužila aseptická přípravna v pavilonu D. Stavební úpravy přesáhly 9 milionů korun,“ říká provozně technický ředitel krajské nemocnice Martin Čvančara. „Izolátorový box za 1,2 milionu korun byl pořízen z dotace Karlovarského kraje,“ dodal.

Autor: