V Deštném v Orlických horách začala akce Tavení skla dřevem

foto Zleva skláři Roman Šauer a Zdeněk Petřík předváděli tavení skla dřevem, 4. srpna 2023, Deštné v Orlických horách, Rychnovsko.

Deštné v Orlických horách (Rychnovsko) - Stovky lidí se dnes zúčastnily zahájení 32. ročníku akce Tavení skla dřevem. V areálu muzea v Deštném v Orlických horách na Rychnovsku potrvá festival skla do neděle, kdy vyvrcholí tradiční veřejnou dražbou výrobků vyhotovených během akce. ČTK to dnes řekl ředitel deštenského Muzea zimních sportů, turistiky a řemesel Bohumír Dragoun. Odpoledne bylo na místě kromě návštěvníků také přibližně 60 až 70 sklářů a topičů.

Fotogalerie

"V předcovidovém období jsme mívali návštěvnost 3000 až 3500 lidí, po covidu se pohybujeme okolo 2000 návštěvníků a rádi bychom to udrželi. První den letošního ročníku je účast pěkná, areál je plný lidí, odhadem 300 návštěvníků. Doufáme, že počasí nám bude přát. Věříme, že i kdyby pršelo, tak pec špatné počasí rozežene," řekl Dragoun.

Novinkou je podle něj uspořádání festivalového areálu, které více vychází vstříc dětským návštěvníkům. "Koncept akce zůstává stejný, jen jsme trochu změnili prostorové rozmístění aktivit doprovodného programu. Máme nově více dílniček pro děti. Uspořádání také lépe odpovídá návštěvnosti, která je o něco nižší než před covidem, areál tak působí komornějším dojmem," řekl Dragoun.

Sklářskou pec, která vznikla podle předlohy barokních skláren, zažehli v Deštném ve středu odpoledne. "Pec zapalujeme několik dní dopředu, abychom dosáhli požadované teploty a podmínek. Díky tomu se pec vysuší a pánvičky na sklovinu nahřejí. Čím je teplota vyšší, tím je sklo pro skláře tvarovatelnější," řekl Dragoun. Topiči se snažili dostat na 1250 až 1300 stupňů Celsia.

Tavení skla dřevem je historický způsob zpracování, který se už běžně nepoužívá. Skláři v areálu muzea začali dnes předvádět výrobu barevného skla, které vyráběly poslední orlickohorské sklárny v druhé polovině 19. a na počátku 20. století, ale i staršího takzvaného lesního skla, tedy replik převážně středověkého či barokního skla.

"Dříve jsme hodně dělali lesní sklo, teď se snažíme přesunout v čase do mladšího období. Nyní ze dvou třetin vyrábíme na place repliky, které ukazují na sklo z 19. a začátku 20. století, které se vyrábělo přímo tady v Orlických horách. Jde totiž o zlaté období orlickohorských skláren," řekl Dragoun.

Technologický postup tavení skla dřevem má v Orlických horách více než čtyřsetletou tradici. Oblast dnešního horského střediska Deštné patřila v minulosti k hlavním pilířům sklářství v regionu. Zánik horských skláren a tradiční výroby spadá do počátku 20. století a souvisí s nástupem účinnějších technologií za použití plynu a uhlí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je čtvrtek 16. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď