Otázka pro City a Guardiolu: Jak nahradit Mahreze?

Po historickém treblu vstupuje Manchester City do další sezony s vírou, že bude opět schopen bojovat o trofeje na všech třech frontách. K tomu nicméně musí nahradit některé opory let posledních. Jako třeba křídelníka Riyada Mahreze. Web Flashscore se ve své analýze podíval na otázku, jak by Guardiola mohl zkušeného Alžířana nahradit. 

Otázka pro City a Guardiolu: Jak nahradit Mahreze?

Prostor na pravém křídle útočného trojzubce Citizens je uvolněn, Riyad Mahrez míří do Saúdské Arábie. Kdo bude z pravého křídla servírovat míče Erlingu Haalandovi? Ve světle Mahrezova odchodu a nejisté budoucnosti Bernarda Silvy, po kterém silně pokukuje Paris Saint-Germain, se pro Pepa Guardiolu rýsují hned tři alternativy. Všechny znamenají příchod nových hráčů na Etihad, všechny by si tak zřejmě vyžádaly jistý čas na adaptaci. Která jména jsou tak spojována s bledě modrým dresem City?

Pravděpodobně dlouhodobě nejčastěji zmiňovanou volbou je francouzský reprezentant do 21 let Bradley Barcola z Lyonu. Web 90min.com už v červenci informoval, že Manchester City ve spojitosti s možným Mahrezovým odchodem uvažuje, a bližší nahlédnutí do jeho statistik i pozorování herního stylu vysvětluje, co se Guardiolovi na perspektivním křídelníkovi tak zamlouvá. Už jen Barcolových pět gólů a deset asistencí v minulé sezoně Ligue 1 je velmi působivých, když si uvědomíte, že do seniorského fotbalu prorazil až v sezoně 2021/22, a i tehdy si připsal jen 11 vystoupení, která většinou přišla z lavičky. Nyní už je oporou Lyonu a strop jeho statistického přínosu může být mnohem výš než patnáct “kanadských” bodů v minulé sezoně. 

Herně je Barcola šikovné a tradiční křídlo, jež rádo chodí jeden na jednoho a připravuje šance pro středního útočníka. Cítí se dobře na obou krajích hřiště a pro obránce je velmi obtížně čitelným. Díky své výšce 180 cm má též větší fyzickou prezenci než většina současných (subtilnějších) křídel, a když se k tomu přidá jeho rychlost a bezproblémové ovládání míče, je těžké ho zastavit. Z toho pak rezultuje jeho ceněná schopnost dostat míč do šance i jisté negativum, které skauti vidí v jeho marnotratnosti ve finální třetině hřiště, kde by podle expertů měl být důslednější. Dalším z aspektů Barcolovy hry, který by mohl Guardiolu extra zaujmout, je jeho schopnost zavírat zadní tyč a dorážet propadlé pasy. Podobnou schopností disponoval během svého působení na Etihadu Raheem Sterling, který z podobné pozice vstřelil za City obrovské množství gólů. Barcola by tak pod Guardiolovým vedením mohl dosáhnout výkonnosti, kterou neměl ani Mahrez.

Druhým jménem často spojovaným s City je další francouzský reprezentant do 21 let Michael Olise z Crystal Palace. Tam se Francouz propracoval z Championship, kam do Londýna přišel v létě 2021 z Readingu. Za poslední dva roky se stal nedílnou součástí Palace, přičemž svou nebojácností na míči a schopností poslat míč do šance ohromil některé z největších anglických klubů. Takže zatímco střelecky Olise stále tápe a v šancích ukazuje svou “nedospělost,” jeho jedenáct asistencí v sezóně 2022/23 Premier League je oním důvodem, proč je tak žádaný.

Olise je však nicméně stejně nebezpečný a platný i v mezihře, a i ve volné hře a schopnost posouvat dlouhými míči míče na útočníky patří mezi jeho největší předností. Pokud si představujete Erlinga Haalanda, jak se dostává do pozice adresáta centrů Oliseho, možná chápete, jak je to pro zbytek Premier League, především jejich defenzivních řad, děsivá myšlenka. Právě spolupráce s hvězdami typu Haalanda by mohla Olise posunout na další úroveň a s údajnou výstupní klauzulí ve výši pětatřiceti milionů liber by se tak mohl stát opravdu zajímavou a dlouhodobě zhodnocující se investicí.

Ve světle dvou francouzských nadějí je vycházející hvězda Flamenga Matheus Goncalves divoká karta a je třeba hned na začátku zdůraznit, že je nepravděpodobné, že by šel rovnou do Guardiolovy základní rotace, jak by se dalo čekat od Olise nebo Barcoly. Potenciál brazilské naděje je nicméně obrovský a mohl by tak být další hvězdou, kterou si City “potají” vytáhne z Jižní Ameriky. Vzhledem k tomu, že Goncalves byl po lednovém příchodu do Bragantina právě zapůjčen na druhou sezónu v řadě, City by ho nemohli podepsat toto léto, ale mohli by se pokusit dohodnout s Flamengem na budoucím přestupu, protože se dá očekávat, že jeho přestupová částka prudce vzroste, jakmile získá více zkušeností se seniorským fotbalem. Ačkoli Goncalves zatím neměl tolik seniorského herního času, abychom se mohli příliš zabývat jeho statistikami, když dostal šanci, ukázal záblesky toho, co v něm je.

Brazilec je podobný Barcolovi, pokud jde o jeho schopnost hrát zleva i zprava, stejně jako disponuje přímočarostí a odvahou přejít přes protihráče. Jeho ovládání míče. obratnost a rychlost jsou rovněž působivé. Co se týče driblérských schopností, je Goncalves z této trojice dokonce nejvýše, nyní jde jen o to, aby svou hru doplnil o góly a asistence. Právě statický “koncový produkt” je tou kategorii, ve které se Goncalves musí zlepšovat, a jíž zároveň připomíná, že ještě není úplně zralý pro dospělý fotbal. Zároveň v několika záblescích už potvrdil, že i zde skrývá zajímavý potenciál. Goncalves je určitě v tuto chvíli riziko a pravděpodobně bude chvíli trvat, než bude plně připraven pro fotbal na úrovni City, na druhou stranu každé riziko přináší potenciální výnos, a pokud jej v tomto případě nerozhodne vytěžit Guardiola, dozajista to udělá některý jiný evropský velkoklub.