Návštěvnost informačních center v Krkonoších a jejich podhůří při chladnějším počasí stoupá

5. srpen 2023 07:26

Pokud zavítáte v těchto dnech do informačních center v Krkonoších a jejich podhůří, můžete si chvilku počkat než vás odbaví. Turistů totiž díky ochlazení přichází hodně a pracovnice se často během dne ani nezastaví. Začátkem letní prázdnin přicházelo málo lidí, většinou prý vyráželi k vodě a na koupaliště. V těchto dnech vyhledávají památky, tipy na výlety a přichází pro suvenýry. 

Čtěte také

„Tady trasa po stopách přátelství hraběte Václava Morzina a skladatele Antonia Vivaldiho, nebo od kočáru k automobilu, jako ke Škodovce, a také putování po místních kapličkách.“ Pracovnice vrchlabského infocentra radí dvojici turistů, kam je možné vyrazit ve městě a okolí na výlet. „A nedaleko je také jilemnický zámek.

Jen co odbaví jednoho zákazníka, přichází další.

„Když jsem někde poprvé, tak íčko určitě využiji, říká turistka Bára, která si přišla do infocentra pro radu a zároveň vybrat dárek. „Teď jsme se tady s kolegyní dívali na pěkné magnetky. Prostě z tohoto místa nějaký suvenýr nebo aspoň pohled.

Čtěte také

Za dopoledne se tady vystřídají i stovky lidí. Podle vedoucí Kláry Hančové je to hlavně díky ochlazení. „Návštěvníků máme v informačním centru hodně. Spousta dotazů a mnoho jednodenních turistů.

„V horách je nepříznivé počasí, takže lidé si chodí spíše nakupovat suvenýry. Takže zaznamenáváme určitě nárůst, vysvětluje Marie Fejtová z vrchlabského infocentra. „Zajímají je akce v okolí, tipy a trasy na výlety po Vrchlabí a v okolí.

Často lidé chtějí pomoci třeba naplánovat trasu výletu. „Včera jsme s tetičkou absolvovali výlet po zdejších zámcích. A dnes jedeme do Špindlerova Mlýna a tam se projdeme, prozrazuje turista Láďa, který přijel do Krkonoš z Brna a shání podrobnou mapu.

Čtěte také

Podobně to vypadá také v městském informačním středisku v Jičíně. Tady začala podle vedoucí Radky Tobolkové návštěvnost stoupat, jen co pominulo tropické počasí, tedy zhruba od poloviny července. A lidí prý stále přibývá.

„Už jsme překročili magickou tisícovku návštěvníků za jeden jediný den. Odbavit takové množství lidí během deseti hodin, kdy máme otevřeno ve všední den, je docela rychlovka. A musí to prostě lítat, dodává Radka Tobolková.

Mezi turisty převažují Češi, ale přijíždějí také Poláci, které láká Rumcajs, Holanďani a Izraelci. Ti na východě Čech vyhledávají hlavně památky.

Spustit audio

Související