Brambrdle podle Josefa Aloise Náhlovského: Zkuste hercův oblíbený krušnohorský recept

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Josef Alois Nahlovsky
Zdroj: Profimedia

Josef Alois Náhlovský byl nejen herec, komik a bavič, ale také vynikající kuchař. V kuchyni trávil hodně času a také se rád o své recepty dělil s fanoušky. Jedním z jeho oblíbených jídel byly brambrdle s cibulkou a tvarohem.

Někdy se o nich hovoří jako o krušnohorských. Jindy si je podle serveru iRozhlas nárokují Krkonoše, Jeseníky i Beskydy. Jaká je pravda, nikdo netuší. Podstatné ale je, že jde o poměrně snadné jídlo, které je velmi chutné a Náhlovský ho miloval.

Miloval krušnohorské recepty

Josef Alois Náhlovský svůj recept na brambrdle s cibulkou a tvarohem představil v pořadu Českého rozhlasu Region. V tom prozradil, že krušnohorských receptů znal spoustu a dělal je doma velmi rád.

Na přípravu brambrdlí budete potřebovat 300 gramů vařených brambor, 250 gramů tvarohu, sůl, pepř, 500 gramů hladké mouky, 3 červené cibule, olej a kelímek zakysané smetany.

Brambrdle podle Náhlovského

Brambory uvařte ve slupce. Můžete je klidně převařit, budou se potom lépe šťouchat. Nechte je vychladnout, oloupejte je a rozšťouchejte. Spojte je s tvarohem a dostatečně osolte a opepřete.

Mouku spojte s vodou, solí a pepřem a vytvořte z ní těsto. To rozválejte na pomoučněné ploše a vykrajujte z něj skleničkou placičky. Na ně dejte náplň z tvarohu a brambor a přehněte je napůl, aby vám vznikly pirohy, jinak také brambrdle.

Ty potom vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. Na pánvi osmažte na kolečka pokrájenou cibuli. Na talíř nandejte brambrdle, přidejte k nim zakysanou smetanu a cibulku a můžete servírovat.

Zdroj: Deník, iRozhlas, Český rozhlas Region

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články