Poprvé od roku 2009 bez medaile. Ondra v lezení na obtížnost na mistrovství světa skončil osmý

Adam Ondra poprvé na mistrovství světa nezískal medaili v lezení na obtížnost, což je jeho nejsilnější disciplína. Po chybě ve finále skončil osmý. Bez cenného kovu v lezení na laně skončil na světovém šampionátu poprvé od roku 2009. Na stupních vítězů chyběl i předloni, ale tehdy v Moskvě nestartoval. Vyhrál Rakušan Jakob Schubert, pro něhož je to čtvrtý světový titul v této disciplíně.

Bern Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra

Adam Ondra ve finále skončil osmý a na medaili tak nedosáhl | Foto: Petr Chodura | Zdroj: Český horolezecký svaz

Od roku 2012 se Schubert na trůnu střídá s trojnásobným šampionem Ondrou. Třicetiletý český reprezentant měl i v Bernu medailové ambice, ze semifinále postupoval jako druhý. Ve finále zvládl ošemetný skok, ale pak chyboval už před 28. chytem, což bylo mnohem níž než soupeři. Zařadil se na průběžné osmé místo a na něm zůstal, protože vítěz semifinále Toby Roberts překvapivě spadl ještě níže.

Cesta byla extrémně náročná, ale nepochyboval jsem, říká lezec Ondra o postupu do finále mistrovství světa

Číst článek

Ondra tak vyrovnal umístění z boulderingu a nenavázal na loňský evropský titul ani triumf při své poslední účasti na MS v roce 2019. V Bernu je ale pro něj nejdůležitější soutěž v kombinaci obtížnosti a boulderingu, odkud se medailisté kvalifikují na olympijské hry v Paříži.

Celou finálovou cestu nezdolal žádný lezec. Nejlépe si vedl bronzový olympijský medailista Schubert, který zapsal výkon 48+. Na cestu dál mu scházely nejen dovednosti, ale i čas. Spadl čtyři sekundy před vypršením šestiminutového limitu. Těsně druhý skončil Japonec Sorato Anraku, bronz získal Alexander Megos z Německa.

V ženském závodě slovinská favoritka Janja Garnbretová vylezla až na vrchol, ale na osmé světové zlato jí to nestačilo. Stejně úspěšná totiž v neděli byla i Japonka Ai Moriová, jež zvítězila díky lepšímu výkonu v semifinále. Garnbretová po zlatu z boulderingu tentokrát získala stříbro.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme