Kladno: Městu začalo sloužit nové autocvičiště

07.08.2023 7:17 | Tisková zpráva

Nadstandardní podmínky pro výuku začínajících řidičů připravilo město Kladno. V lokalitě Boroviny vybudovalo moderní autocvičiště se zázemím a vyspělým zabezpečením, které se řadí mezi nejlepší v zemi. Kladenské autoškoly si prostor již mohou pronajímat.

Kladno: Městu začalo sloužit nové autocvičiště
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Nové autocvičiště se nachází při výpadovce z Kladna na Buštěhrad za odbočkou k městskému krematoriu. Slouží primárně výuce jízdy nových uchazečů o řidičské průkazy. „Rozhodli jsme se vybudovat nové autocvičiště především proto, že vozidel na silnicích přibývá, stejně tak mladých řidičů, rychle se orientovat v hustém městském provozu je přitom stále složitější. Kvalitní a kapacitně dostačující tréninková plocha může napomoci zvýšit bezpečnost dopravy ve městě, chránit životy a zdraví řidičů, potažmo samozřejmě i chodců,“ konstatoval náměstek primátora Přemysl Mužík a připomněl, že začínajícím řidičům slouží v republice jen tři zařízení dosahující obdobně vyspělé úrovně.

Kromě rozsáhlé asfaltové plochy je cvičiště vybaveno také moderními obytnými buňkami s převlékárnou a hygienickým zázemím, které mohou využívat autoškoly, a zázemím pro zkušební komisaře. Objekty hlídají pohybová čidla a kouřovými hlásiči. Areál je napojen na optickou síť města, tedy i na wifi.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6152 lidí

„Vjezd jsme zabezpečili závorou, která se otevírá pomocí čtečky elektronických karet a je integrována do Systému kontroly vstupů. Prostranství také hlídá soustava čtyř statických kamer, které jsou součástí Městského kamerového dohledového systému Městské policie Kladno, a noční světlo s pohybovým čidlem. Celý komplex zázemí je zabezpečen systémem, na který rovněž vzdáleně dohlíží operátoři městské policie prostřednictvím pultu centrální ochrany. Když strážníci na kamerách uvidí osobu, která do areálu neoprávněně vnikla, za pomoci zabudovaného amplionu při kamerovém bodu mohou dotyčného rovnou oslovit a vyzvat k opuštění prostoru,“ vysvětlil Jan Mašek z Oddělení řízení bezpečnostních rizik kladenského magistrátu.

Plochu již začaly využívat první autoškoly. „Cvičiště je určitě velkým krokem dopředu. Původní plocha parkoviště, které tu dříve bývalo, kapacitně nestačila na poměrně vyšší počet autoškol, které v Kladně působí, a také vyšší počet žadatelů,“ uvedl Milan Formánek z Autoškoly Formánek, která zařízení již využívá.

Začínající řidiči nácvikem na rozsáhlé ploše získají prvotní dovednosti a jistotu před první jízdou do ostrého provozu. Na cvičišti jsou zakreslena i parkovací místa či body pro nácvik různých dovedností motorkářů. „Dá se tu trénovat parkování, rozjezdy, zastavování a couvání s automobilem. Na body se rozestaví kužely a mezi nimi mohou motorkáři zkoušet slalom. Trénují tu vyhýbací manévry, zastavení na bod z vysoké rychlosti, osmičky v ohraničeném prostoru. Body mohou simulovat i popojíždění v koloně,“ vysvětlil Milan Formánek.

Do vybudování moderního cvičiště se zázemím a zabezpečením investovalo město bezmála 10 mil. Kč. Do budoucna plánuje, dle možností rozpočtu, jeho další rozšíření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…