Sezona Liberce: Čtvrtfinále bylo maximem. Teď hurá do přestavby

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Liberec dlouhodobě patří mezi širší českou hokejovou špičku, není tomu tak dávno, co pod Ještědem slavili zisk mistrovského titulu. V posledních letech však Bílým Tygrům cosi chybí.

Jasně, účast ve čtvrtfinále fakt není propadákem. Co by za to řada jiných týmů dala, že? Jenže v Liberci pomýšlí každoročně vždy alespoň o kousek výš. A proč by ne? Vždyť pod Ještědem mají jeden z nejzajištěnějších klubů v tuzemsku.

Finančně i materiálně. Navíc liberecká akademie pro výchovu mladých talentů je pravidelně hodnocena jako jedna z nejlepších u nás. K tomu si připočtěte moderní halu s komplexním zázemím pro hráče i fanoušky. Tohle zkrátka nejsou důvody, které by vás předurčovaly k tomu nemít ambice a jen bojovat o holé přežití.

Taky ale platí, že čas nezastavíš. V životě i v hokeji. Zkrátka… I to nejlepší víno jednou přestane být tím nejlepším a na jeho místo se začne drát mladší a ambicióznější ročník.

Přesně tenhle příměr tak trochu platí pro dnešní Bílé Tygry. Anebo víc než jen trochu? Tým se zkušenými bardy Petrem Jelínkem nebo Michaelem Frolíkem sice s vypětím všech sil dokráčel do extraligového čtvrtfinále, jenže v něm si proti pozdějšímu finalistovi z Hradce Králové objektivně moc nečuchnul.

Po pěti zápasech bylo hotovo a v Liberci mohli přemýšlet, jakým směrem se vydat do budoucna.

Zhruba měsíc před startem ročníku 2023/2024 můžeme říct, že zvolený směr bude rozhodně jiný než loni. Pokud bychom měli pro jeho charakteristiku vybrat jedno slovo, patrně bychom ze šuplíku slovní zásoby vytáhli výraz přestavba.

Ostatně tentýž výraz použil na tiskové konferenci po svém znovujmenování do čela liberecké střídačky Filip Pešán. Ano, ten Filip Pešán, který na jaře 2016 přivedl Bílé Tygry k historickému titulu.

Od té doby ale uplynulo v české hokejové řece hodně vody. Pešán má za sebou nepříliš vydařená angažmá u české hokejové reprezentace a ve Švýcarsku. Moc během té doby nezářili ani Bílí Tygři. Takže je to tak trochu jako když si ve vztahu dáte pauzu a po letech zkusíte, jestli mezi vámi ještě létají jiskry.

Nenechte se zmýlit, Liberci i Pešánovi jde o hodně a jsem si jistý, že obě strany si to dobře uvědomují. Organizace potřebuje ukázat, že se s ní pořád musí počítat, přičemž totéž svým způsobem platí o jejím staronovém trenérovi.

A teď ke zmíněné přestavbě. Skončili velezkušení Petr Jelínek, jehož můžeme bez přehánění označit za klubovou legendu, a taky Michael Frolík. Vstupenku do zámoří si svými třpytivými výkony vysloužil Uvis Balinskis, do Švédska pro změnu zamířil Petr Kváča.

Nejvýraznějším libereckým úlovkem na přestupovém trhu je Ronald Knot. Mezi nové lídry by se měli zařadit i Vojtěch Budík nebo Kelly Klíma. A to nejzajímavější na závěr. Pro příští sezonu vsadili v Liberci na velmi mladý brankářský tandem ve složení Dávid HrenákDaniel Král.

Vyplatí se to?  

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Co se povedlo?

Fantastický obrat. Když Liberečtí prohrávali po devíti minutách rozhodujícího utkání předkola s Plzní 0:3, vsadil by si na ně asi málokdo. Jenže tygří smečka se dokázala vzchopit a otočit výsledek zápasu na 4:3 ve svůj prospěch. Zajistila si tak místenku ve čtvrtfinále.

Flynn zářil. Útočník Oscar Flynn zaznamenal v základní části 38 kanadských bodů, díky čemuž zaujal pozici nejproduktivnějšího Bílého Tygra. Stále ještě mladý forvard zažil průlomový ročník.

Přesilovky. Liberci patřilo v procentuálním využití přesilových her velmi solidní páté místo. Bílí Tygři se jen těsně nedostali přes dvacetiprocentní hranici jejich využití.

Co se nepovedlo?

Čtvrtfinále. První zápas čtvrtfinálové série s Hradcem Králové sice Liberec vyhrál, pak ale jako když utne. Konečný stav 4:1 na zápasy ve prospěch Východočechů hovoří jasně.

Oslabení. Jestliže přesilovky Bílým Tygrům vycházely, v oslabení to už bylo podstatně horší. Tuhle herní činnost musí pod Ještědem do startu nového ročníku vylepšit.

Od Frolíka se asi čekalo víc. Nebyl to propadák, 24 kanadských bodů v základní části jsou slušná čísla. I přesto měl Liberec od Michaela Frolíka asi přece jen vyšší očekávání. Po sezoně zkušený útočník pod Ještědem skončil a zamířil na Kladno.

Hráč sezony podle Hokej.cz – Uvis Balinskis

Tenhle týpek z Lotyška v sezoně zářil, ba co víc, extraligovým bekům dominoval. V základní části zaznamenal 35 kanadských bodů, v play off dalších sedm. Jeho výkony byly tak dobré, že mu přiletělo laso z Floridy. Příští rok to tedy zkusí v NHL.

Uvis Janis Balinskis

Uvis Janis Balinskis | Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Hráčské statistiky v základní části

Kanadské bodování:
1. Oscar Flynn, 38 b
2. Adam Najman, 38
3. Michal Birner, 37
4. Tomáš Filippi, 36
5. Uvis Balinskis, 35
6. Jan Ordoš, 29
7. T.J. Melancon, 27
8. Michael Frolík, 24
9. Jaroslav Vlach, 22
10. Martin Faško-Rudáš, 18

Kanadské bodování obránců:
1. Uvis Balinskis, 35 b
2. T.J. Melancon, 27
3. Lukáš Derner, 9
4. Michal Ivan, 7
5. Richard Nedomlel, 6

Nejlepší střelci:
1. Oscar Flynn, 22 g
2. Jan Ordoš, 16
3. Michal Birner, 15
4. Tomáš Filippi, 12
5. Uvis Balinskis, 11

Nejepší střelci mezi obránci:
1. Uvis Balinskis, 11 g
2. T.J. Melancon, 6
3. Richard Nedomlel, 4

Přesilovkové góly:
1. Oscar Flynn, 6 g

Přesilovkové góly mezi obránci:
1. Uvis Balinskis, 3 g

Nahrávači:
1. Adam Najman, 29 a
2. Tomáš Filippi, 24
3. Uvis Balinskis, 24

Trestné minuty:
Petr Jelínek, 69 TM

Nejvíc zblokovaných střel:
Richard Nedomlel, 100 AB

Nejlepší hráč na buly:
Tomáš Filippi, 61,82 %

Nejvytíženější hráč:
Uvis Balinskis, 22:09 TDI/GP

Úspěšnost gólmanů:
1. Petr Kváča, 92,53 %
2. Jakub Neužil, 90,09 %
3. Daniel Král, 85,45 %

Průměr gólmanů:
1. Petr Kváča, 2,10 G/Z
2. Jakub Neužil, 3,11 G/Z
3. Daniel Král, 3,84 G/Z

Odchytané minuty:
1. Petr Kváča, 2 630 min.
2. Jakub Neužil, 425 min.
3. Daniel Král, 125 min.

Sezona obrazem

Videomomenty

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz