Sociální sítě
Nahoru

Mince z Jablonce nosíte denně v kapsách už třicet let

Česká mincovna je tradičním českým výrobcem a prodejcem pamětních mincí a medailí. Tři desítky let razí v Jablonci nad Nisou nejen oběžné mince pro český stát. Svým vznikem v roce 1993 firma navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Pyšní se řadou unikátů, ocenění a rekordy.

Kdo chce bezpečně investovat do zlata, může sáhnout po nabídce umělecky zpracovaného drahého kovu, například v podobě mincí nebo medailí. Jaký je mezi nimi rozdíl? Mince má na rozdíl od medaile vyznačenu nominální hodnotu, název emitenta a není u zlata zatížena daní z přidané hodnoty. „Pokud mluvíme o způsobu uložení peněz tak, aby se uchovala jejich hodnota, je určitě investice do ryzích kovů v podobě mincí nebo medailí tou správnou volbou. Vývoj na světových trzích to jen potvrzuje,“ upozorňuje šéf marketingu Jaroslav Černý.

Originální dárky trvalé hodnoty

Český um je známý po celém světě a odrazil se v mnoha oblastech lidské tvorby. České sklo je pak v zahraničí téměř jeho synonymem. Za tímto úspěchem stojí mimo jiné také jablonecká Preciosa, která nově navázala spolupráci s další jabloneckou společností – Českou mincovnou. Z tohoto spojení vzešla například výjimečná série pamětních mincí Crystal Coin, které na stříbrné minci kombinují ražený reliéf, broušený český křišťál a tradiční symboliku. V této podobě vznikly i speciální mince z edice oslavující narození dítěte, které jsou jinak k dostání v podobě tradičních stříbrných tolarů a zlatých dukátů. Na obou variantách pak najdeme motiv čápa a miminka v uzlíčku. „Protože mince České mincovny vycházejí v licenci zahraničního emitenta, kterým je ostrov Niue, nese jejich averzní strana jeho nezbytné atributy: nominální hodnotu, rok emise a státní znak, který je obklopen řadou dětských motivů,“ vysvětlila mluvčí mincovny Lenka Klimentová.

Speciální ražby: od trpaslíka po obra

Novinkou ročníku 2023 je investiční sada ve speciálním balení, které obsahuje deset identických mincí o hmotnosti jedné desetiny trojské unce ryzího zlata. V momentě, kdy chcete zpeněžit jenom část své investice, můžete balení rozlámat a prodat po kouscích… „Připravujeme pouhých dvě stě sad,“ doplňuje Klimentová a upozorňuje na stejně oblíbené nejmenší balení, které obsahuje pětadvacet identických půlgramových mincí z ryzího zlata. Zatímco nejmenší mince Český lev má průměr 11 milimetrů, ta největší 165 milimetrů. Mincovna však nabízí i největší sériově vyráběné zlaté mince v České republice a drží zápis do České knihy rekordů. K výjimečným momentům patří unikátní ražba desetikilogramového Českého lva z ryzího zlata. „Kvůli ražbám vysokohmotnostních mincí jsme museli koupit speciální lis,“ doplňuje šéf marketingu.

Zlatý peníz je i poselstvím obdarovanému

Mince z drahého kovu vždy patřila mezi výjimečné předměty, které se mnohdy doslova předávaly z generace na generaci. Někteří takovému uložení peněz dávají přednost před zlatem investičním. Pro ně je rozhodující atraktivnost tématu. „Vynikajícím příkladem je třeba stříbrná medaile nebo zlatý dukát České mincovny „Veritas vincit“ z volného cyklu s názvem Latinské citáty. V něm najdete i poselství Nad vším vítězí láska či Radujme se,“ doplňuje mluvčí mincovny. Drobným dárkem ze zlata či stříbra ale může být i medaile vyobrazující želvu jako symbol dlouhověkosti, slona pro štěstí či želvu moudrosti. „Medaili Čtyřlístek pro štěstí nabízíme i ve formě medailonku spolu s řetízkem,“ uzavírá mluvčí s tím, že pro náročné zákazníky mincovna připravila i nabídku šperků díky exkluzivnímu partnerství, které navázala se zlatnictvím Bergl Diamonds. Hodnotným a velmi originálním dárkem pak mohou být i dřevěné hodinky osazené investiční mincí v ciferníku.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.