Expozice Trezor přírody láká na divokou zeleň, program chystá i pro školy

  16:08
Unikátní přírodní expozice v Horní Lidči spustila ostrý provoz. Trezor přírody, který moderní formou ukazuje zajímavosti čtyř chráněných krajinných oblastí, vítá návštěvníky od úterý do neděle v čase 10 až 16 hodin. Nevšední obří budova za 85 milionů korun vyrostla poblíž říčky Senice a od loňska byla ve zkušebním provozu.

Multimediální expozice v Trezoru přírody v Horní Lidči. (srpen 2023) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

„Doladili jsme poslední technické detaily a jsme rádi, že můžeme přivítat návštěvníky v denním režimu,“ zmínil starosta Horní Lidče Josef Tkadlec, který za celým projektem stojí. „Momentálně jsme ve fázi rozjezdu, nabízíme základní verzi prohlídky. Zároveň budeme pracovat na dalších vylepšeních, přidávat upomínkové předměty a podobně,“ doplnil.

Trezor propojuje čtyři chráněné oblasti, které do regionu zasahují. Jsou to Bílé a Biele Karpaty, Kysuce a Beskydy. Na obsahu expozice se podíleli ochránci přírody, vědečtí pracovníci i softwaroví specialisté.

Výsledkem je kombinace zdánlivě neslučitelných prvků divoké přírody a virtuální reality. Součástí jsou například velkoformátové prostorové projekce, dotykové obrazovky, obří glóbus, medvědí brloh nebo interaktivní vozíčky, s nimiž návštěvníci jezdí po velké kreslené mapě na podlaze. V hale jsou i další pohybující se prvky reagující na pohyb návštěvníků. Celý systém vymyslela specializovaná firma Trezoru přírody přímo na míru.

„Zároveň tady je konferenční místnost a další zázemí pro organizované skupiny,“ zmínil Tkadlec.

Film v prostoru, medvědí brloh a chytrý pařez. Trezor přírody překvapí

Právě zaměření na výukové programy by mělo být jednou z hlavních náplní nové expozice. Od září spustí speciální program pro školy, na němž se podíleli biologové i pedagogové.

„Jde o to, že teoretickou výuku si žáci procvičí v lavicích a tady si své poznatky jakoby ověří v praxi, lépe si je prohloubí a zapamatují,“ nastínil starosta s tím, že několik škol už tuto metodu vyzkoušelo a ohlasy jsou pozitivní.

Výhodou Trezoru přírody je, že se může postupně měnit jeho obsah. Prostor se tak může v budoucnu zaměřit na aktuální problémy, jako je například sucho, budoucnost velkých šelem nebo úskalí nadměrného turismu.