Rostlinné dobroty, jež vytvořila autorka kuchařek Slovegán a uznávaná veganská food blogerka Nikoleta Kováčová, demonstrují fakt, že i ryze masové pokrmy lze připravit na rostlinný způsob, aniž by jim to ublížilo na chuti, ba naopak.  

Jedná se o „Kuřecí“ kotlíkový koláč, který tradičně sestává z masových náplní, my však předkládáme náplň rostlinnou, a to Rostlinný gyros à la kuře od Good Calories, který se skvěle uplatní například i v tortillách, s rýží anebo v salátu.

Druhým receptem je Bulgogi Bowl, což v překladu znamená „ohnivé maso“, i když v našem případě se opět nejedná o maso, ale o Rostlinné mleté od Good Calories, to lze využít všude tam, kde bychom běžně pracovali s klasickým mletým. 

Občasné odlehčení jídelníčku totiž prospěje tělu a zároveň přispěje i k ochraně životního prostředí. Jídla značky Good Calories jsou pečlivě a s láskou ručně připravovaná rodinnou firmou, která za produkty stojí od první myšlenky až po obal. Ve složení výrobků neznají kompromisy a kvalita zde hraje vždy prim. Díky tomu se jejich produkty pyšní vysokým podílem bílkovin, spoustou zdraví prospěšných látek, a především skvělou chutí.

BULGOGI BOWL

Bulgogi, v překladu „ohnivé maso“, pochází z Korejského poloostrova, kde jej běžně najdete v luxusních restauracích, ale i v supermarketech. Dnes si však představíme rostlinnou obdobu tohoto populárního pokrmu, který si snadno připravíte i doma a na masovou variantu tak možná zapomenete úplně.  

Budeme potřebovat:

1 PL sójové omáčky
15 g třtinového cukru
½ ČL gochujang chilli pasty anebo srirachy
15 g sezamového oleje
2 stroužky česneku 
40 g (nashi) hrušky
½ ČL sečuánského pepře
2 PL řepkového oleje
1x Good Calories Rostlinné mleté

Korejský okurkový salát:

1 okurka
sůl dle chuti
2 PL sójové omáčky
1 PL sezamového oleje
1 PL chilli oleje
1 stroužek česneku
1 PL sezamových semínek 

Možné přílohy: jasmínová rýže, brokolice, ředkvičky, avokádo, limetka, koriandr a sezamové semínko 

Jak na to: 

V misce smíchejte sójovou omáčku, třtinový cukr, chilli pastu, sezamový olej, prolisovaný česnek, nastrouhanou (nashi) hrušku a namletý sečuánský pepř. 
Na pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte do zlatova Good Calories Rostlinné mleté. Když už je křupavé, přilijte marinádu a všechno spolu 5 minut vařte, aby se chutě Bulgogi spojily. 
Mezitím nakrájejte okurku na menší hranolky a pořádně osolte. Nechte je 15 minut odstát, aby pustily šťávu. Následně je dobře osušte a zalijte sójovou omáčkou, sezamovým olejem, chilli olejem, prolisovaným česnekem a posypte sezamovým semínkem. 
Hotové Bulgogi podávejte s jasmínovou rýži, okurkami na korejský způsob a další zeleninou dle vaší chuti. Nikoleta Kováčová doporučuje brokolici vařenou na páře, avokádo, ředkvičky a limetku na zakápnutí. 

KUŘECÍ KOTLÍKOVÝ GULÁŠ (CHICKEN POT PIE)

Kotlíkový koláč lze připravit mnoha způsoby a v náplních se meze také nekladou. Tradičně sestává z těch masových, avšak dnes si představíme rostlinnou variantu, která je chutná a přesto zdravá.

Budeme potřebovat:

3 PL řepkového oleje
½ cibule
4 stroužky česneku
½ ČL sušeného tymiánu
½ ČL sušeného rozmarýnu
4 listy šalvěje
2x balení Good Calories Rostlinný gyros á la kuře
2 mrkve
150 g brambor typu B
100 g žampionů
400 ml zeleninového vývaru 
100 ml sójové smetany na vaření
sůl
pepř
60 g hrášku
4 PL kukuřičného škrobu
100 ml vody
200 g vegan listového těsta

Na pánvi rozehřejte olej a zhruba 5 minut opékejte na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezměkne. Následně přidejte prolisovaný česnek, tymián, rozmarýn a nasekané listy šalvěje. Vše společně ještě minutu opékejte, dokud se koření nerozvoní. 
Good Calories Rostlinný gyros à la kuře můžete natrhat na ještě menší kousky. Mrkev a brambory nakrájejte na kostičky. Žampiony rozkrojte nejprve na polovinu, a potom nakrájejte na plátky. Všechno přidejte na pánev a krátce poduste. 
Po 3-4 minutách dušení podlijte zeleninovým vývarem a sójovou smetanou. Přidejte pepř a sůl (podle chuti a slanosti vašeho vývaru). Směs uzavřete pod pokličku a vařte, dokud nezměknou brambory. 
Závěrem přidejte hrášek a kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě, na zahuštění. Takto vytvořenou směsí naplňte zapékací mísu. Vrch překryjte listovým těstem, které jemně potřete olejem a propíchejte vidličkou. Koláč pečte zhruba 30 minut na 200 stupňů, dokud těsto nezezlátne.