Hlavní obsah

Má zlatá Kodaň. Bývalý manažer národního týmu se dal na kariéru IT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má nejen čtyři české tituly se Spartou, ale také jeden dánský s FC Kodaň. Jejich vzájemná fotbalová bitva ve 3. předkole Ligy mistrů ho tak nadmíru zajímá. Internacionál Libor Sionko nedá na dánskou metropoli dopustit. „Pořád tam máme spoustu přátel a známých. Můj dánský příběh ještě nekončí. Jakmile bude čas, zase se tam vypravíme,“ usmívá se 46letý bývalý záložník.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Čeští legionáři v dánských službách Libor Sionko (vlevo) a Zdeněk Pospěch před tréninkem FC Kodaň.

Článek
Fotogalerie

Kodaň (od našeho zpravodaje) - Svého času byli nerozlučnou českou dvojicí v elitním dánském klubu. Fotbaloví internacionálové a bývalí sparťani Libor Sionko a Zdeněk Pospěch vzpomínají na angažmá v FC Kodaň jen v dobrém.

„Hlavně se mi vybaví dva a půl roku, co jsme v Dánsku s rodinou strávili. Řeknu fantastických, fotbalově i způsobem života. A spousta přátel, jež jsme tam získali," líčí Sionko.

„Krásné vzpomínky na tři a půl sezony! Především spousta parádních zápasů, zisk tří titulů, účast v Lize mistrů i Evropské lize. Kodaň je navíc krásné město, takže pro mě jedna z vůbec nejlepších životních etap," chová v paměti Pospěch.

V barvách FC Kodaň
Libor Sionko (46 let)
Od července 2007 do ledna 2010. V roce 2009 získal double.
Zdeněk Pospěch (44)
Od ledna 2008 do února 2011. Také double 2009, v letech 2010 a 2011 titul.

Los tomu chtěl, že se Spartě postavili jako soupeři.

„Tehdy jsme ji přehrávali a dvakrát porazili," připomíná Sionko základní skupinu Evropské ligy v sezoně 2009/10. Kodaň nejprve zvítězila doma 1:0 a na Letné potom dokonce 3:0.

Dánský šampion na rozdíl od Sparty předkola ovládá. Přímo mistrovsky, za posledních 17 sezon se hned patnáctkrát probojoval do základní skupiny evropských pohárů. Favoritem je i nyní.

Dánové ze Sparty přijeli domů a těší se na výjimečné utkání. Sörensena přijde povzbudit asi 25 známýchVideo: Sport.cz

„Na nasazení nebo koeficienty bych se až tak nedíval. Čekám dva vyrovnané zápasy. Na druhou stranu je jasné, že to Sparta má hodně těžké. Kodaň byla už za nás vynikající a Liga mistrů je pro ni každoročním cílem," poukazuje Sionko.

Zahrál si také v Rakousku a ve Skotsku a donedávna působil jako manažer české reprezentace, kam se posunul od výběru do 21 let. Jeho současná práce tak asi fanoušky překvapí.

„Vrátil jsem se k tomu, co jsem vystudoval - informační technologie. V jedné nejmenované firmě teď působím jako ajťák," vysvětluje.

Fotbalisté Sparty odletěli do Kodaně, kde je čeká úvodní boj o vysněnou Ligu mistrůVideo: Sport.cz

Spolu s Pospěchem zažili na Parken stadionu zlatou éru, kterou nastartoval trenér Staale Solbakken. Pro FC Kodaň byl ikonou.

„Jel podle anglického modelu jako Wenger. Zavedl systém, který nese úspěchy, měl absolutní důvěru," vzpomíná Sionko.

Zatímco Solbakken se posunul na lavičku reprezentace rodného Norska, jeho kodaňským následníkem je teprve 35letý Jacob Neestrup.

„Je úspěšný, věk nerozhoduje. Vemte si, jak mladý začal trénovat třeba Nagelsmann, a pak se dostal až na lavičku Bayernu," připomíná ostravský rodák.

Přímý přenos z Kodaně
Stanice O2 TV Sport odvysílá 3. předkolo Ligy mistrů FC Kodaň - AC Sparta Praha v přímém přenose. Studio moderátora Petra Svěceného a expertů Zdeňka Folprechta s Václavem Kadlecem startuje od 19:30. Přímo z hrací plochy bude aktuální informace přinášet reportér Vladimír Grebennikov. Samotným zápasem pak provede komentátorské duo ve složení Aleš Svoboda a Honza Homolka. Televize O2 TV si pro fanoušky připravila atraktivní zvýhodnění předplaceného tarifu Sport Plus, při aktivaci do konce srpna získá divák 20% slevu na celou sezonu. Slevu lze získat zde -> https://www.o2.cz/evropska-predkola

Ani dánský fotbal neradí podceňovat. „Kodaň je úspěšná dlouhodobě. A Top3 dánské kluby by v naší lize hrály o titul, jsem si jistý," ujišťuje.

Jako sparťan samozřejmě pookřál, když se český titul vrátil po devíti letech na Letnou.

„Moc jsem Spartě fandil, čekala opravdu dlouho. Získat titul je krásná věc, ale z vlastní zkušenosti vím, že obhájit ho je mnohem těžší. Dál jí tedy držím palce," vzkazuje Sionko.

Reklama