Medard není jediný aneb Když na svatého Vavřince prší, bude hodně myší. Příběh světce a podzimní pranostiky, které s sebou nese

Medard není jediný aneb Když na svatého Vavřince prší, bude hodně myší. Příběh světce a podzimní pranostiky, které s sebou nese
Zdroj: Wikimedia Commons, Francisco de Zurbarán, Public domain

Na desátého srpna připadá v kalendáři svátek Vavřince, který je prvním takzvaným podzimním bratrem, neboť pranostiky spojené s jeho svátkem již předpovídají počasí právě na tuto roční dobu. Znáte některé?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 08. 2023 11:00

Svatý Vavřinec byl římský klerik, jeden ze sedmi diákonů, kteří byli umučeni při pronásledování křesťanů římským císařem Valerianem. "Provinil" se tím, že po papežově smrti nevydal církevní poklady, nýbrž je rozdal chudým, což bylo považováno za vzpouru.

"Grilování" svatého Vavřince

Jak již bylo uvedeno výše, svatý Vavřinec přišel o život kvůli tomu, že odmítl vydat papežovy poklady. Ještě předtím ho ale následoval na popravčí místo se slovy: "Kam jdeš, můj drahý otče, bez svého syna? Kam spěcháš, svatý knězi, bez svého diákona? Předtím jsi nikdy nepředstoupil před oltář bez svého služebníka, a nyní tak chceš učinit beze mne?" Svatý otec mu na to odpověděl: "Do tří dnů mě budeš následovat."

A měl pravdu. Zanedlouho Vavřince grilovali na roštu. Prý pak na svého mučitele křičel, že je již z jedné strany dostatečně opečený, takže by ho mohl laskavě otočit. Císař Konstantin I. pak nechal na jeho památku vybudovat modlitebnu. Rošt, na němž měli světce opékat, je umístěn v kostele San Lorenzo in Lucina v Římě.

Vavřinec oznamuje příchod podzimu

Z hlediska zemědělství je Vavřinec jeden z nejdůležitějších světců. Díky jeho pranostikám se dozvíme, jaké možná bude na podzim počasí a úroda. K tomu se ale vrátíme až na konci článku. Nejprve se podíváme na legendu o jeřabinách. Kdysi se na jeho svátek v jižních Čechách rozvěšovaly po staveních jeřabiny. To má spojitost s jeho údajnou záchranou před nepřáteli.

Jednoho večera se měl ukrýt na jednom statku. Jeho pronásledovalé byli ale již zmoženi, a tak na dům pověsili jeřabinu, aby ho druhý den našli. Jenomže to již jeřabiny visely na každém rohu. Který z nich byl ten správný? Nic se nedalo dělat, museli odejít s nepořízenou. Jeřabina se pak rovněž stala jakýmsi ochranným amuletem před bouřkou.

Vavřince si považují také vinaři, jejichž je patronem. Právě na jeho den se konala volba takzvaných hotařů, tedy lidí, kteří měli vykonávat profesi hlídačů. Pokud byli uznáni za čestné lidi, mohli vstoupit do vinohradů a začít pracovat. A i v kostele byl pěkný shon. Chudým a dobytku se rozdával Vavřincův chléb. A kdo byl nemocný, mohl použít vavřín, též bobkový list.

Pranostiky

  • Jak Vavřinec uvaří, tak se víno vydaří.
  • Svatý Vavřinec jest prvý podzimec.
  • Je-li od Petra až do svatého Vavřince parno, bývá v zimě dlouho studeno.
  • Jestliže na svatého Vavřince prší, bude hodně myší.
  • Svatý Vavřinec odvádí žence.
  • Svatý Vavřinec dělá žním konec.
  • Svatý Vavřinec srp věší na klínec.
  • Do Vavřince užij slunce.

A teď jedna skutečně dlouhá pranostika

  • Na svatého Vavřince se v pravé poledne usuzuje podle vody na podzimní a zimní počasí. Je-li voda zcela klidná, bude i podzim ve svém průběhu mírný a příhodný a rovněž zima odezní bez velkých mrazů, ledovic, větru a sněhu plískanic. Jak mnoho je však vodní hladina zvlněná, tak proměnlivý bude podzimní čas a tolik bude v zimě následovat sněžení a mrazů jiskření.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Svatý Vavřinec

Českézvyky.cz: Sv. Vavřinec, lidové tradice a pověry, kterým věřili naši předci

Pranostik.cz: Svatý Vavřinec

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články