Čestmír Šikola – válečný hrdina z výsadku Clay, rodák z Mukařova

Velký životní příběh má za sebou válečný hrdina Čestmír Šikola, který se narodil v roce 1919 v Mukařově na Jablonecku.

V Turnově absolvoval gymnázium a jako studenta Vysoké školy chemicko-technologické ho zatklo 17. listopadu 1939 gestapo. Nakonec patřil k malému počtu studentů, kteří neskončili v koncentračním táboře a byli propuštěni.

Po této zkušenosti se Šikola rozhodl odejít do zahraničí. Přes Slovensko, Maďarsko, Turecko a Sýrii se dostal do Francie, kde se zúčastnil ústupových bojů. Zanedlouho byl evakuován do Anglie, kde prošel spojařským výcvikem.

Jako radista byl 13. dubna 1944 vysazen na českém území u obce Hostišová. Výsadek měl krycí název Clay. Společně s Antonínem Bartošem a Jiřím Štokmanem vytvořil Šikola zpravodajskou skupinu pokrývající rozsáhlé území od Ostravy až po Břeclav.

Parašutisté odeslali 800 radiových depeší a přijali 350 pokynů. Označili také desítky míst pro shozy zbraní. Když je krátce před koncem války odhalilo a přepadlo gestapo, dokázali se prostřílet. Ukryli se jinde a později přešli k partyzánům.

Jejich operace je dnes považována za nejúspěšnější protektorátní výsadek v historii. Přitom pravděpodobnost jejich přežití na nepřátelském území činila pouhých 25 procent.

V dubnu 1949 byl Šikola zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen za neoznámení trestného činu k 23 měsícům vězení.

Po propuštění pracoval jako dělník. Poté, co byl v roce 1963 promován inženýrem chemie, nastoupil do Výzkumného ústavu skla a bižuterie v Jablonci. Zemřel v roce 2008 v Malé Skále, kde mu byl odhalen pomník.

autor: Milan Knotek
Spustit audio