Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s alternativním fondem Diversity Capital. V úterý o tom informovala advokátní kancelář Žižlavský, která insolvenční návrh podala. Diversity Capital má podle ní být součástí skupiny IC Group a skupiny The Royal Capital Club.

Skupina se v médiích prezentuje mimo jiné tím, že v Česku investuje kapitál Malajské královské rodiny. Ve skutečnosti vybrala od drobných českých investorů stovky milionů korun se slibem fixního zhodnocení jedno procento měsíčně, uvedla kancelář.

„Na naši kancelář se obrátily stovky klientů Diversity Capital. Dosáhli jsme vydání pravomocných rozsudků a iniciovali zahájení exekučního řízení. Pohledávku insolvenčního navrhovatele se nepodařilo uspokojit v exekučním řízení. Důvodem byl nedostatek postižitelného majetku Diversity Capital. Dospěli jsme proto k závěru, že se tento alternativní fond nachází v úpadkové situaci,“ popsal advokát z kanceláře Žižlavský Petr Veselý.

Insolvenční soud podle něj neměl pochybnosti o důvodnosti insolvenčního návrhu a zveřejnil jej v insolvenčním rejstříku. Od insolvence si zejména slibuje, že insolvenční správce přezkoumá, jak se nakládalo s penězi klientů investorů. Pokud zjistí, že byly z fondu neoprávněně vyvedeny, bude se domáhat jejich vrácení.

„Podáním insolvenčního návrhu jsme zastavili běh lhůty pro zpětné uplatnění nároků vůči osobám, na které Diversity Capital převáděla peníze nebo majetek,“ doplnil zakládající partner kanceláře Michal Žižlavský.

Očekává, že soud uloží Diversity Capital, aby předložila seznamy svého majetku a závazků. Když to neudělá nebo když se jí nepodaří vyvrátit tvrzení kanceláře, soud rozhodne o úpadku. Věřitelé, kteří nepřihlásí své pohledávky ve dvouměsíční lhůtě, pak nic nedostanou. Platí to podle něj jak pro splatné pohledávky, tak pro ty, které ještě splatné nejsou.

Jediným akcionářem Diversity Capital je podle českého obchodního rejstříku slovenská firma IC Financial Holding. V dokumentech pro investory Diversity Capital uváděla, že je členem IC Group, která také sídlí na Slovensku a společníky má ze Slovenska a Velké Británie.

IC Group v roce 2021 koupila za sto milionů korun zámek v Protivíně. Oficiálně ale skupina vystupovala jako „investiční poradce“ údajného Malajského královského fondu. Zástupci kupce zámku v minulosti tvrdili, že památka bude zapojena do investičního programu The Royal Capital Club financovaného asijskou aristokracií.

Server Seznam Zprávy letos v květnu uvedl, že Diversity Capital vybrala od tisícovek lidí investice dohromady v objemu přes miliardu korun. Zakladatelem IC Group je podle serveru rusko-tádžický podnikatel Hasan Kuchakov.