Rekordní červenec. Pardubické letiště může letos odbavit přes 100 tisíc cestujících

8. srpen 2023 12:15

Civilní letiště v Pardubicích by letos mohlo odbavit přes 100 tisíc cestujících. Odhaduje to vedení společnosti East Bohemian Airport. Podobný výsledek se na východě Čech podařil naposled před pandemií covidu v roce 2019.

„V červenci bylo uskutečněno 278 pohybů a přepraveno 35 897 cestujících. Je to nejvíc přepravených cestujících za jeden měsíc v historii letiště,“ říká manažerka společnosti East Bohemian Airport Mária Ministrová. Z Pardubic se navíc na jaře nelétalo vůbec, protože Armáda opravovala vzletovou a přistávací dráhu.

Čtěte také

Od poloviny května do konce července terminálem Jana Kašpara prošlo 56 tisíc cestujících. A to ještě kvůli válce na Ukrajině přestaly létat pravidelné spoje do Kyjeva a Lvova, které ročně využilo přes 80 tisíc pasažérů.

Letiště táhnou chartery

Čísla tak teď podle Ministrové stojí hlavně na charterových letech. „Aktuální počet letů za týden v sezóně 2023 je 25. Velkou roli zde hrají cestovní kanceláře, se kterými jsme navázali dlouhodobou spolupráci.“

Vedení letiště se pro letošní rok podařilo navýšit počet destinací, kam létají cestovní kanceláře. Celkově jich je 12 plus pravidelná linka do Španělska. Příští rok by to mělo být ještě víc.

Příští sezónu nové lety

„V sezóne 2024 plánujeme navýšení dalších nových charterových linek a zvýšení počtu rotací u stávajících destinací. Každý den bychom tedy měli odbavit až 7 letadel. Plánujeme také nové pravidelné linky, o kterých momentálně jednáme,“ dodává Mária Ministrová.

V budoucnu by víc do řízení letiště mohl mluvit i Pardubický kraj. V současnosti totiž většinu akcií drží magistrát, který má dvě třetiny a hejtmanství pak má zbylou třetinu. Vyrovnání podílů 50 na 50 by bylo podle hejtmana Martina Netolického z uskupení 3PK dobré.

Pardubické civilní letiště je ale i tak dlouhodobě ve ztrátě. Loni byla kolem 30 milionů korun. Přestože se vedení společnosti EBA už roky snaží dostat se alespoň takříkajíc na nulu, zatím se to nedaří.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související