Sonarová skvrna

Sonarem zachycená skvrna vyvolala v roce 1996 řadu spekulací. Až po dlouhých 26 letech se výzkumný tým společnosti OceanGate rozhodl záhadu vyřešit. Objevili něco mnohem lepšího. 

Zprvu nikdo netušil, co se za záhadnou skvrnou zachycenou sonarem, vlastně skrývá. Když se vědci ponořili do hloubky téměř 3 km pod hladinu oceánu, čekal je však dechberoucí objev. Přinesl nový pohled na skryté poklady v hlubinách oceánu.

U pobřeží kanadského Newfoundlandu objevili dokonalý ekosystém. Videozáznamy pořízené během expedice odhalily podmořský svět plný života. Houby, korály, chobotnatí humři a ryby vytvářeli v dosud neznámém čedičovém prostředí fascinující pohled. Rozmanitost a hustota ekosystému ohromila vědce i potápěče.

„Jsme ohromení rozmanitostí a hustotou hub, bambusových korálů, dalších studenovodních korálů, humrů a ryb, kterým se daří v hloubce 2 900 metrů v severním Atlantiku," uvedl Dr. Steve W. Ross, hlavní vědecký pracovník společnosti OceanGate Expeditions.

Záhada vyřešena

Podle dr. Rosse nabízí tento nově objevený ekosystém jedinečnou příležitost k vědeckému studiu a bližšímu poznání samotného vraku zaoceánského parníku. 

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Signál zachycený sonarem je podmořský sopečný útvar plný života. „Bylo úžasné prozkoumat tuto oblast a najít tento fascinující sopečný útvar, který se hemží tolika druhy života," uvedl Paul Henry Nargeolet, zkušený potápěč z Titaniku. 

Právě Nargeolet za pomoci sonaru zachytil v roce 1996 podivný signál. Dlouhé roky však netušil, co přesně je zač. Nyní Nargeolet uvedl, že rozluštění téměř 3 dekády dlouhé záhady zcela mění dosavadní představy o vlastnostech oceánu. „Náš objev je důkazem, že skalnaté útvary, jako je tento nalezený poblíž Titaniku, mohou být běžnější, než se dosud předpokládalo."

Vědci spolu s potápěči učinili významný krok k lepšímu pochopení hlubokomořského života. Je důkazem, že houby a koráli, kterým se obvykle daří na tvrdém povrchu, se mohou objevit na nečekaných místech. 

Objev společnosti OceanGate by mohl sloužit jako odrazový můstek pro další podobné výzkumy.

Vědci stále zkoumají snímky, pořízené během expedice, aby co nejvíce prohloubili znalosti o objeveném ekosystému.

Získaná data, včetně vzorků vody pro analýzu DNA, pomohou k širšímu pochopení hlubokomořského života a jeho ekologického významu. Zjištěné poznatky také přispějí k lepšímu  povědomí a následné podpoře ochrany tohoto prostředí.

Zdroje: www.dailymail.co.uk, edition.cnn.com, www.sciencealert.com