Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Smrt Roma v Brně: Policie poprvé jasně uvedla, že muž byl obviněn z vraždy. Proč až nyní?

08. srpna 2023
Čtení na 2 minuty
Pietní shromáždění v Brně, 17. 6. 2023 (FOTO: Michaela Sošková)
Pietní shromáždění v Brně, 17. 6. 2023 (FOTO: Michaela Sošková)
Ministerstvo vnitra minulý týden ve zprávě o extremismu za 1. pololetí roku 2023 doslova uvedlo, že "v souvislosti s vraždou romského mladého muže v Brně byly registrovány xenofobní výroky na adresu Ukrajinců i ze strany příslušníků romské komunity." Je to poprvé co příslušné orgány jednoznačně uvádějí, že v brněnském případě šlo o vraždu. I když to policie nikdy nepotvrdila útočníkem byl Ukrajinec. Policie nyní na dotaz zpravodajského serveru Romea.cz uvedla, že muž byl obviněn z vraždy při žádosti o vzetí do vazby, tedy prakticky hned na začátku celého případu.

Policie server Romea.cz odkázala na svá předchozí vyjádření, kde však pouze uvádí: “Cizinec je podezřelý ze zvlášť závažného zločinu vraždy.” V další aktualizaci stejného článku pak dodává: “Podali jsme podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby.“

Podle policejního mluvčího Pavla Švába má být z těchto vyjádření jasné, že muž byl obviněn z vraždy.

“V článku, na nějž se odkazujete, najdete vše potřebné.  Tedy i to, že muž byl obviněn (jinak by nemohl skončit ve vazbě). Kvalifikace se neměnila od naší prvotní informace, proto jsme ani neopakovali informaci z čeho byl obviněn. Pokud by to bylo  jinak, samozřejmě bychom to napsali,” uvedl na dotaz serveru Romea.cz policejní mluvčí Pavel Šváb s tím, že po skončení vazebního zasedání se k jeho výsledku navíc vyjadřoval soud.

Podle právničky Kláry Kalibové má ale policie v těchto případech komunikovat zcela jasně a srozumitelně. “Policie by měla poskytovat opravdu podrobné informace o tom, za jaký trestný čin byl pachatel obviněn a kdy byl vzat do vazby,” uvedla pro zpravodajský server Romea.cz Klára Kalibová, právnička a ředitelka organizace In IUSTITIA.

“Pokud chce policie předcházet nějaké eskalaci a pokud ministr vnitra z jedné strany neustále hovoří o tom, že se lidé nemají dopouštět trestných činů v souvislosti s protiukrajinskými demonstracemi, tak je na druhé straně potřeba, aby policie informovala i o tom, co radikalizaci vytváří, aby lidé měli jasno, že policie ty věci šetří, že se případu věnuje,” řekla Klára Kalibová.

“Je nutné, aby policie informovala aktivně a nenechávala prostor domněnkám. Je třeba si uvědomit, že čtenáři jsou právní laici, kteří mohou v případě nejednoznačných informací podlehnout dezinterpretacím a panice,” dodala pro zpravodajský server Romea.cz Klára Kalibová.

Ke konfliktu došlo v sobotu 10. června před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady. Sedmatřicetiletý cizinec, podle informací z médií Ukrajinec, tehdy pobodal po rozepři dva lidi. Romský mladík následně v nemocnici zemřel. Policie podezřelého na místě zadržela a později jej soud poslal do vazby. Událost u části Romů vyvolala rozhořčení a protiukrajinskou reakci.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon