VIDEO s Fremrem letí sítěmi. „Skutečný terč je Pavel,“ vpadlo do kauzy

08.08.2023 22:11 | Monitoring

Internetem se šíří ukázky z propagandistického komunistického filmu o procesu Olšanských hřbitovů. Ve filmu vystupuje i soudce Robert Fremr. V ukázce je zobrazen akorát ve chvíli, kdy třem obžalovaným předčítá rozsudek. O tom, že byl politický proces zinscenován, tak asi věděl, usnesla se publicistka Lenka Zlámalová. „Skutečný terč je Pavel,“ řekl k celé kauze okolo Fremra politolog Lukáš Jelínek. Odpůrci prezidenta se mu snaží pomstít.

VIDEO s Fremrem letí sítěmi. „Skutečný terč je Pavel,“ vpadlo do kauzy
Foto: Senát
Popisek: Miloš Vystrčil třese rukou Robertu Fremrovi

Soudce Robert Fremr byl jmenován Petrem Pavlem do funkce ústavního soudce. Poté, co však vyšly na povrch informace ohledně jeho rozhodování například v kauze Olšanských hřbitovů, změnil prezident své stanovisko a jeho jmenování pozdržel.

Případ Olšanské hřbitovy z roku 1988 je jedním z posledních zpolitizovaných procesů minulého režimu. Tři muži byli obviněni na základě vandalského činu právě na Olšanských hřbitovech. Z dopisu, který Fremrovi 4. srpna zaslal jeden z obžalovaných, Alexandr Eret, vyplývá, že soudce Fremr si byl vědom, že vyšetřování zahájila Státní bezpečnost a že některé výpovědi obviněných byly vynucené. Fremr měl podle Ereta vědět i o tom, že případ byl sledován veřejností a filmován.

Anketa

Líbí se vám, jak Petr Pavel vykonává úřad prezidenta republiky?

2%
97%
hlasovalo: 22581 lidí
Internetem se nyní šíří ukázka z propagandistického filmu s názvem „Stalo se 31. května“ o tomto případu, což jen potvrzuje Eretovo tvrzení, že Fremr se na zpolitizovaném soudním procesu významně podílel a o tom, že je proces komunistickým režimem propagován, musel vědět.

První minuty filmu informují o těžkém vandalismu na hřbitovech, při kterém bylo poničeno třicet pomníků sovětských vojáků. Film pokračuje rozhovorem s lékařem z psychiatrické kliniky, který potvrdil, že činu se pravděpodobně dopustily osoby „velmi nízké morální úrovně“ s podprůměrnou inteligencí. Dále bylo řečeno, že výslechy pachatelů jen dokreslily jejich vandalský čin.

Ke konci ukázky z filmu, která se šíří na YouTube, je vidět i soudce Robert Fremr, předčítající rozsudek třem obžalovaným.

Publicistka Lenka Zlámalová na Twitteru sdílela článek od serveru Echo24, který o propagandistickém filmu informoval. „Soudce Robert Fremr zjevně věděl, že vede inscenovaný politický proces v režii komunistické Státní bezpečnosti,“ došla ke stejnému závěru jako Eret.

 

 

Konzervativní noviny si ukázky z filmu též všimly. „To byl ale fešák…,“ okomentovaly mladého Fremra. „Soudce Fremr v propagandistickém příspěvku československé televize z května 1988 odsuzuje Alexandra Ereta k šesti a půl roku vězení za… nic,“ doplnily popisek situace.

 

 

„Velká ostuda našeho pokryteckého Senátu,“ říká jeden komentář pod YouTube videem, které ukázky z filmu sdružuje. „Fremr by měl za to, co udělal před revolucí, chodit kanálama,“ padlo také.

Politolog Lukáš Jelínek k celé kauze okolo jmenování soudce Fremra na Twitter poznamenal, že mu přijde, že ve skutečnosti nejde právě o něj, nýbrž o prezidenta Petra Pavla a jeho komunistickou minulost. „Mám pocit, že skutečným terčem není Robert Fremr, ale Petr Pavel. Vždyť vlny kolem Fremra dělají stejní historici a politici, kteří před půl rokem tepali Pavlovu minulost. To by v tom byl čert, aby se prezidentovi nepomstili (jinak by debatu o minulosti soudců spustili už dávno),“ napsal politolog.

Bývalý poslanec Evropského parlamentu Jiří Payne Jelínkovi odporoval. Prezident podle něj na rozdíl od Fremra je schopen sebereflexe, zatímco Fremr se uchýlil ke lžím. „Zatímco Petr Pavel je schopen svou minulost reflektovat, R. Fremr o své tragické minulosti lže, je proto vydíratelný od bývalé StB, nyní zakopané v Agrofertu,“ vyjádřil se Payne.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak co Rakušane ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaJe , 09.08.2023 11:37:05
To je ten tvůj "historický moment", kdy jsme se "zbavili" komunistů v Parlamentě ? Tak co mají co dělat komunisti na postech ústavních soudců ... a na postu prezidenta ? Tak co na to, Rakušane ? Někde komunisti vadí a někde nevadí ??? Oblbování lidí ti jde !

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …