Potravinová banka Praha, která poskytuje potraviny a hygienické potřeby lidem v nouzi, má hned několik výdejních míst. Jedno z nich, určené pro občany Prahy 1 a 2, se nachází také v samém srdci metropole, na Novoměstské radnici v Praze 2. Za první měsíce fungování si pro pomoc ke zdejšímu výdejnímu okénku přišlo několik desítek zájemců. 

Zdroj fotografie: Depositphotos

„Dvouměsíční spolupráce s Novoměstskou radnicí a Potravinovou bankou Praha se rozhodně osvědčila. Důkazem toho jsou desítky spokojených klientů, kteří sem zavítali. Zřízením výdejního místa přímo v centru Prahy tak dokážeme adresně a cíleně pomoci občanům Prahy 1 a 2, kteří se ocitli v tíživé životní situaci, a mají problém se zajištěním základních potravin a hygienických potřeb. Zároveň také podporujeme hospodárné nakládání s potravinami potenciálně určenými k likvidaci,“ uvádí starosta Prahy 2 Jan Korseska, který byl osobně i u zahájení provozu výdejny Potravinové banky Praha na Novoměstské radnici.  

Zdroj fotografie: Depositphotos

Výdejní okénko v přízemí nádvoří Novoměstské radnice je otevřeno každé pondělí v době od 9 do 12 hodin. Občané Prahy 1 a 2, kteří se ocitli ve finančních problémech a chtějí si tašku potravin a hygienických potřeb vyzvednout, musí přinést doporučení sociálního odboru, úřadu práce, nebo OSPODu. 

Potřeby Potravinové banky Praha, jejích klientů i samotný provoz Novoměstské radnice, jedné z nejvýznamnějších historických a kulturních památek v ČR, se podařilo skloubit, což ostatně potvrzuje i ředitel Novoměstské radnice Albert Kubišta.

Zdroj fotografie: Depositphotos

„Od prvního výdeje má počet lidí, kteří na Novoměstské radnici našli pomoc, jasně vzrůstající trend, a to i přesto, že jsme začali v předprázdninovém čase. Radnice, jakožto tradiční místo pro moderní život, je vystavena na třech pilířích veřejné služby, na nichž pevně stojí a pro něž byla zřízena. Jedná se o kulturu, vzdělávání a společenský aspekt. Naše spolupráce s Potravinovou bankou má komornější formát, ale i tak patří k dobrým cestám, které jsme se v oblasti služby občanům a společnosti rozhodli dělat,“ říká ředitel Novoměstské radnice, Albert Kubišta.