V horských hotelech a penzionech chybí personál. Někde nabízejí i dvacetitisícový náborový příspěvek

9. srpen 2023 07:55

Řada zaměstnanců se po pandemii koronaviru nevrátila do svého oboru. Personál postrádají například horské hotely a penziony. Hoteliéři se snaží personál motivovat například různými benefity a náborovými příspěvky. Míň lidí podle nich má také zájem o sezónní práce, kdy v daném hotelu můžou několik měsíců i bydlet. 

„Všichni věděli, že se to bude zavírat a všichni se začali bát o práci. A ti, co byli ve zkušební době, jako já, tak věděli, že půjdou jako první.“ Jan Balcar přišel o práci v restauraci, kde pracoval jako číšník ve chvíli, kdy se v době pandemie koronaviru celoplošně uzavřely restaurace.

Čtěte také

Po tom, co se situace v Česku zlepšila a restaurace mohly opět standardně zahájit provoz, se už do této práce nevrátil. „Já jsem s nimi komunikoval, bylo dohodnuto, že se tam i vrátím, ale našel jsem si práci, kterou mám teď. Chtěl jsem radši zkusit toto zaměstnání, než abych se vracel. Je také fakt, že to všem otevřelo oči.

Stejnou zkušenost se zaměstnanci má také ředitel hotelu OREA Resort Sklář v Harrachově Marian Novotný. „V tomto oboru je velký nedostatek personálu. Při covidu byl odliv například to továren nebo do jiných odvětví, který byly stabilnější. A obrovská část lidí se nevrátila. Tím pádem obor trpí především nedostatkem kvalifikovaných a kvalitních lidí.

Ubytovatelé se snaží zaměstnancům nabídnout řadu benefitů, aby je víc motivovali v oboru pracovat.

„Motivačních prvků je velké množství. Tím, že my jsme hotelový řetězec, tak lidé mohou bydlet po našem řetězci za velmi nízké ceny. Mají obrovské množství benefitů, ať už nástupních, tak těch řetězcových. Snažíme se dělat víc zajímavějších teambuildingů, vkládáme obrovské peníze do vzdělávacích programů, dodává Marian Novotný z krkonošského hotelu.

Čtěte také

Nevýhodou pro práci na horách může být pro některé zaměstnance i to, že se tam většinou nedá dojíždět, nebo jen velmi obtížně, pokud nevlastní auto. Lidé tam pak musí několik měsíců bydlet a pracovat, kdy je zrovna potřeba. „Z místních zdrojů, v těch horských oblastech jsem schopen sehnat maximálně 3 až 5 lidí. Zbytek jsou pak zaměstnanci z celé republiky, říká Marian Novotný.

Zaměstnanci chybí i v jiných těžko dostupných oblastech. Víc personálu by uvítali například na Ještědu nebo na Prezidentské chatě v Jizerských horách. Potvrzuje to manažerka obou pracovišť Milena Lánská. „Možná bych to tak kvalifikovala jako mírný nedostatek, který se dá v našem provozu zvládnout. Máme zájem o lidi, kteří chtějí pracovat, to ano. Tady působí velmi dobrý stabilní tým stálých, klíčových osob. A jako horská chata, která musí pracovat se sezónností v létě a v zimě, potřebujeme docela hodně brigádníků.

Řada zaměstnanců v gastronomii a hotelnictví má často smlouvu takzvaně na dohodu. Jejich pracovní dobu proto ovlivňuje celá řada faktorů, například počasí, míra cestovního ruchu, ekonomická situace a podobně.

autoři: Johana Tománková , baj
Spustit audio

Související