Dnes Středa - zatazeno 19°C
Zítra Čtvrtek - polojasno 23°C
Středa 22. 5. 2024
Svátek má Emil
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Zábradlí připravuje Vzkříšení sezony, začne přeplaváním Vltavy
6 září
DivadloSetkání
Vzkříšení sezony bude zahájeno slavnostním přeplaváním Vltavy. Foto: Jan Búrik

Zábradlí připravuje Vzkříšení sezony, začne přeplaváním Vltavy

6. 9. 2023
Divadlo Na zábradlí se připravuje na novou sezonu ve velkém stylu – kromě oslav 65. výročí založení plánuje v následujících deseti měsících nazkoušet bezmála šest inscenací. Nadto jej čeká řada doprovodných programů nebo provoz nového mecenášského klubu. Zahájení 66. sezony legendárního divadla proběhne 6. září.

Ve středu 6. září zahájí Divadlo Na zábradlí novou sezonu plnou autorských inscenací vycházejících z literárních předloh i reálných osudů. Program tzv. Vzkříšení sezony bude zahájen slavnostním přeplaváním Vltavy ze Střeleckého ostrova na Smetanovo nábřeží. Fanoušci divadla se mohou na plavce přijít podívat na náplavku u Smetanova nábřeží vedle Čapadla nebo se do kolektivního plaveckého výkonu přímo zapojit.

Sraz sportovních nadšenců bude v 14:30 před Divadlem Na zábradlí, odkud se přesunou na severní stranu Střeleckého ostrova a společně vyplují do nové sezony.

Po návratu plaveckého oddílu složeného z herců, zaměstnanců, přátel i diváků následuje od 16 hodin ve foyer divadla tisková konference. Vedení i tvůrci představí plány divadla a odhalí vizuály prvních inscenací z dílny Studia Najbrt a talentované fotografky Julie Hrnčířové. Hrnčířová, absolventka Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem a École Nationale Supérieure de la Photographie v Arles ve Francii, žije momentálně v Oslu a pro Divadlo Na zábradlí vytváří vizuály v podobě minimalistických hereckých portrétů s důrazem na detail a výraz obličeje.

Od fotografie se program Vzkříšení sezony přesune k výtvarným objektům a vernisáži výstavy kostýmní výtvarnice Sylvy Zimula Hanákové, jejíž práce budou zdobit prostor divadelní kavárny po celé září.

„Jsem sběrač! Bizarní objekty na hranici absurdna a surreálna a šperky na hranici nositelnosti tedy tvoří například vlasy, štětky, kameny, chlupy, naběračky, kosti, cedníky, klokaní pacičky či oči panenek v kombinaci s naplaveninami z Gruzie, Sicílie, řeckých ostrovů a Chorvatska. Tahle výstava nepatří do galerie ani do muzea – hospoda jí, myslím, bude slušet,“ říká s úsměvem výtvarnice Hanáková.

Slavnostní večer završí jedna z prvních repríz nejnovější inscenace Divadla Na zábradlí – Tolstého Vzkříšení v úpravě německého dramatika Armina Petrase a v režii Jana Mikuláška.

Představení navíc doprovodí hned dvě akce – od 18:15 se mohou diváci přijít naladit na umělecký zážitek v rámci dramaturgického úvodu s uměleckou šéfkou a dramaturgyní Dorou Štědroňovou a po skončení produkce bude následovat diskuze s herci.

Vstupenky do Divadla Na zábradlí jsou v prodeji online v síti GoOut.cz a na webových stránkách divadla.



Autor: Alo

Střelecký ostrov zve na Vinařské slavnosti

Dnes ve 12:15

Prezentace malých rodinných vinařů nejen z jižní Moravy, ale i z oblasti starého a nového světa, jejichž produkci běžně neochutnáte v pátek 24. a v sobotu 25. května.

Korso Krymská 2024

Dnes v 07:44

Krymská, to je ulice plná barů, restaurací, obchodů a dílen. V roce 2022 se obnovila tradice Korsa Krymská, které vždy koncem května vdechlo malé vršovické ulici venkovní život velkého bulváru. Bez aut a omezení se návštěvníci mohou těšit na spoustu živé hudby a představení, jídla a pití. Ve...

Skladby Antonína Dvořáka a Jana Hanuše zazní v kostele sv. Antonína

Včera ve 20:50

Ve čtvrtek 23. května večer od 19:30 hodin se můžete zaposlouchat do tónů skladeb Antonína Dvořáka nebo Jana Hanuše na Strossmayerově náměstí. Koncert je zdarma.

Praha 1: Setkání k budoucnosti parku Kampa

Včera v 16:28

Ve středu 22. května se v parku Kampa koná veřejné setkání o budoucnosti parku. Od 17 do 18 hodin se můžete zúčastnit procházky po parku s architektkou, která vám představí nový návrh. Procházka začíná u saly terreny.

Tóny Vinohrad: Hudba a ladný pohyb v Gröbeho vile

Včera v 11:31

Ve středu 22. května poznáte, jak se i v komorním podání doplňuje úžasná hudba a ladný pohyb. Květnový koncert z cyklu Tóny Vinohrad nabízí program s názvem Do tance.

Mistři grafiky manýrismu ve Valdštejnské jízdárně

Včera v 10:44

Výstava Od Michelangela po Callota / Umění grafiky manýrismu návštěvníkům nabízí více než dvě stovky děl, grafiku, kresbu, malbu a umělecké řemeslo. Výstava je připravena ve spolupráci s francouzským Muzeem Louvre, je otevřena ve Valdštejnské jízdárně od 17. května do...

Atomic Gigolo zahrají na Vyšehradě

Včera v 06:56

První koncert letošní sezóny, za úplňku a s jedinečným vyšehradským výhledem ve čtvrtek 23. května. Vstupné dobrovolné, začíná se v 19 hodin.

Přednáška: Toyen, tajemná bytost

Včera ve 02:10

Dítě bez rodiny. Žena bez milostného vztahu. Chudobná umělkyně. Čtyři mýty, čtyři klišé, které malířka z velké části sama koncipovala.

Staročeský jarmark v Praze 14

20. května 2024 ve 20:20

Tradiční staročeský jarmark plný zábavy a překvapení, ukázka historických řemesel a bohatý kulturní program ve farní zahradě v sobotu 25. května. Vstup zdarma.

Praha 1 zve na Den dětí na Žofíně

20. května 2024 v 08:01

V dopoledních hodinách 31. května proběhne na Žofíně Den dětí. Těšit se můžete na Sváťovo divadlo, sportovní hry, animační team Vláček nebo pohádkového dráčka.

Soutěž s innogy o vstupenky na koncerty Pražského jara

20. května 2024 v 07:31

Společnost innogy zve na koncerty Pražského jara do Fora Karlin a do Rudolfina. Spolupráce innogy a prestižního hudebního festivalu trvá od roku 1995.

Victoria Hanna a Omri Mor oživí dávné hebrejské písně

19. května 2024 ve 12:54

Výrazné osobnosti jeruzalémské scény, zpěvačka Victoria Hanna a klavírní virtuóz Omri Mor, se ponoří k pramenům levantské hudby. 

Dudes & Barbies gallery hostí Andyho Franka

19. května 2024 v 08:00

Výstava Andyho Franka se bude konat v prostorách Vnitroblocku od 24. května do 26 června. Již druhá autorova výstava v Praze bude největší v jeho dosavadní kariéře.

Další články
Nahoru