Ústecká EUC Klinika uvedla do provozu nový počítačový tomograf. Nabízí i virtuální kolonoskopii
Foto: EUC Klinika Ústí nad Labem
Most

Ústí nad Labem - EUC Klinika Ústí nad Labem uvedla v květnu do provozu nové CT (počítačový tomograf) od společnosti PHILIPS. Jedná se o unikátní platformu Incisive CT. Přístroj dokáže rekonstruovat až 128 řezů z jedné rotace – dochází tak ke zkrácení doby vyšetření i zvýšení kvality obrazové informace. Podpůrné softwarové nástroje navíc využívají nejmodernější prvky umělé inteligence.

CT neboli počítačová tomografie, je přístroj, který přesně zobrazuje vnitřní orgány i tkáně pomocí rentgenového záření. Na EUC Klinice se standardně provádí vyšetření všech částí lidského těla – cév, kloubů a končetin, celé páteře, vedlejších nosních dutin, krku, dutiny břišní a malé pánve včetně cíleného vyšetření jater a nadledvin, močových cest a ledvin či mozku. Pod CT přístrojem provádíme léčebné kořenové obstřiky, za příplatek také ozonoterapii.

Nižší radiační dávka, ale lepší obrazová kvalita

„Jsme velmi rádi, že můžeme neustále zlepšovat nabízené zdravotnické služby. Původní CT přístroj jsme vyměnili za nový, konkrétně se jedná o Incisive Plus od společnosti PHILIPS. Pacientům je k dispozici od května. Jedná se o velmi moderní a kvalitní zařízení, které získalo i mezinárodně uznávané ocenění RED DOT,“ říká Ing. Kateřina Fišerová, ředitelka EUC Kliniky Ústí nad Labem, a dodává: „Jen v minulém roce jsme dokázali vyšetřit téměř 5 000 pacientů. Nyní jsme schopni vyšetřit až 20 pacientů denně.“

Nový počítačový tomograf disponuje větším obvodem vyšetřovacího kruhu, téměř dvojnásobnou šířkou detektoru a vyšší rychlostí rotace – z jedné rotace dokáže rekonstruovat až 128 řezů. Benefitem je tak zkrácení doby vyšetření a zvýšení kvality obrazové informace. Plusem je i větší komfort pro pacienty a obsluhující personál. Zcela zásadní je ale šetrnost – dochází k významnému snížení radiační dávky. Novinkou je také možnost snímání v rozsahu 70 kV, což může být přínosem pro dětské pacienty a pro angiografická vyšetření.

Bezbolestná kolonoskopie – virtuální prohlídka střev

Nová počítačová tomografie nabízí i virtuální kolonoskopii. Jedná se o minimálně invazivní a bezbolestnou metodu. Pacientovi se do tlustého střeva napustí plyn přes konečník. Střevo se následně „rozšíří“, a lékař tak lépe uvidí patologické změny. Toto vyšetření se volí v případě, kdy běžnou kolonoskopii nelze provést. „Čekací doba na vyšetření se pohybuje od 2 do 3 týdnů. Na vyšetření je třeba přijít s žádankou od lékaře. O službách pro samoplátce se mohou pacienti informovat na RDG recepci. Výsledky standardně odesíláme poštou indikujícímu lékaři, nově je však budeme odesílat emailem i pacientům jako zaheslovanou PDF přílohu. Pacienti nás naleznou na stejném místě – tedy v 1. mezipatře budovy B na RDG oddělení,“ uzavírá MUDr. Petr Váša, vedoucí lékař RDG oddělení EUC Kliniky Ústí nad Labem.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru