„Hluchoněmý“ lupič přepadl seniorku, pak s příbuznými žebral po celé Evropě

  • 8
Ostravští kriminalisté dopadli 24letého muže rumunské národnosti, který loni v říjnu přepadl seniorku, vláčel ji po chodníku a nakonec ukradl kabelku. S příbuznými se rovněž vydávali za hluchoněmé a po celé Evropě žebrali o příspěvek pro hendikepované.

Seniorka šla poslední říjnový den před Dušičkami po Vřesinské ulici v Ostravě-Porubě směrem k nedalekému hřbitovu. Najednou k ní zezadu přiskočil neznámý mladý muž a snažil se jí z ramene strhnout kabelku. „Ženu dokonce vláčel asi deset metrů po chodníku, vinou čehož napadená utrpěla četné odřeniny,“ uvedl ostravský kriminalista Radim Bena.

Lupič pak kabelku odhodil, s lupem nasedl do auta k dalším lidem a s nimi odjel. Jak se později ukázalo, šlo o dvě manželské dvojice rumunské národnosti.

„Vše z dalšího auta sledovala svědkyně, která na mobil natočila vůz i s jeho registrační značkou a hned zavolala na policii. Bohužel, auto se hned nepodařilo dohledat,“ pokračoval kriminalista v popisu případu.

Cizí jazyky umět nemuseli, vydávali se za hluchoněmé

Policisté postupně zjistili, že vůz patří řidiči s bydlištěm v západní Evropě, který se však s příbuznými pohybuje po celé Evropě, kde se na parkovištích před obchodními centry vydávají za hluchoněmé a od lidí žadoní peníze. Doložen je jejich pohyb například v Belgii, v Rakousku, ve Švýcarsku, v Polsku a ve Španělsku.

„Někde dokonce platili účty větším počtem mincí, tedy se domníváme, že pocházely z této činnosti,“ dodal Bena. Zřejmě si žebráním přišli na slušné částky, protože prý na to, že nikdy nikde nepracovali, tak si žili nad poměry.

Cizí jazyky neuměli, což ani nemuseli, když se vydávali za hluchoněmé. Samozřejmě všichni velmi dobře slyší i hovoří.

Chtěl se vybít po hádce, tak přepadl ženu

Následoval nejprve tuzemský zatykač, pak ten evropský a spolupráce s mezinárodní policejní organizací Interpol. Nakonec se muže podařilo zadržet v rodném Rumunsku. Pak přišel na řadu převoz do Ostravy, kde muž skončil ve vazbě.

„Ke všemu se doznal a chtěl přepadené seniorce peníze vrátit. Ta však řekla, že to byl tak strašný zážitek, že se s pachatelem už nechce setkat. Jak uvedl, ten den se prý pohádal a tímto si chtěl vybít svou frustraci,“ uvedl ostravský kriminalista.

Muži za loupež hrozí vězení od dvou do deseti let, v minulosti už byl v několika evropských státech trestaný za rozličnou trestnou činnost, většinou majetkovou.