Plzeň i Rokycany trápí nízká návštěvnost na koupalištích

9. srpen 2023 15:20, aktualizováno

Provozovatelé koupališť v Plzni a Rokycanech se potýkají s nízkou návštěvností. V porovnání s loňskou sezónou se jedná o výrazný propad.

Bazén v Plzni na Slovanech

„Letošní návštěvnost je zhruba desetkrát nižší než loňská,“ uvedl ředitel Plaveckého areálu města Plzně Tomáš Kotora. Průměrná denní návštěvnost v bazénu na Slovanech byla před rokem více než 2 000 lidí, nyní se jedná zhruba o 200 lidí – pokud počítáme venkovní i vnitřní areál dohromady.

Nižší počet návštěvníků v důsledku horšího počasí má samozřejmě vliv i na množství potřebného personálu. „Když jsou teploty vysoké a máme otevřeny oba areály, potřebujeme na jedné směně pět až šest plavčíků. Nyní stačí dva plavčíci dovnitř a jeden ven,“ prozradil provozní Patrik Davídek. Kromě stálých zaměstnanců se současná situace dotýká i proškolených brigádníků. Ti musí počítat s tím, že letos odpracují méně směn, než původně předpokládali.

Bazén Rokycany má momentálně odstávku

S nízkou návštěvností se potýká i městské koupaliště v Rokycanech. V případě předpovědi hlásící celodenní déšť, jak je tomu v posledních pár dnech, zůstává zavřené. V měsíci srpnu bylo zatím otevřeno třikrát a celkem přišlo pouhých 24 lidí. „Obecně je letošní sezóna horší než loňská. Za první dva měsíce jsme tu měli 28 tisíc návštěvníků, to je oproti roku 2022 o zhruba 7 500 méně. Letos jsme mírně zdražili vstupné, z 90 na 100 korun za celý den, ale nemyslím si, že to by mělo velký vliv,“ řekl vedoucí koupaliště Zdeněk Frána.

V Rokycanech si nelze nyní zaplavat ani v krytém bazénu, kde pokračuje letní odstávka kvůli pravidelné údržbě. Zpřístupněn bude bazén až v pondělí 4. září. Přilehlá sauna už ale běží – a o tu je vzhledem k počasí zájem značný.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio