InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cestujme s Fireflies

    pondělí 6.5 18:00 - Světlušky Tábor

  • Vzpomínkový akt k osvobození města

    pondělí 6.5 15:00 - MěKS Vimperk

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V krajském přeboru nebudeme hrát druhé housle, říká trenér Mirovic Michal Čadek

MIROVICE – Před premiérovou sezonou v nejvyšší krajské soutěži došlo u Mirovic ke změně na postu trenéra. Petra Janotu, který zamířil k ligovému Táborsku, vystřídal Michal Čadek. Ten dříve působil například v Blatné, Klatovech nebo Žichovicích. Kádr z postupové sezony A třídy zůstává téměř pohromadě. Skončil pouze Vlastimil Ševr. Naopak se v mužstvu objevilo několik nových tváří. Z Blatné přišli Filip Čadek a Jakub Král. Šanci v přípravě dostal také šikovný dorostenec Dominik Pechar. A o brankářský post se uchází Jan Vlas. ,,V Příbrami ukázal, že by to mohl být on, kdo se se Zdeňkem bude prát o to, kdo bude chytat,“ uvedl mirovický kouč.

Do nové sezony povedete Mirovice jako hlavní trenér. Jak k tomu došlo?

Tím, že se v Mirovicích uvolnilo místo po Petru Janotovi, tak kluci začali shánět trenéra. Mezi jmény, která padla, se objevilo i mé jméno, na což reagovali někteří činovníci. Zavolal mi Roman Peterka, já mu slíbil, že se s ním sejdu. Přijeli s Michalem Hulešem. Čtrnáct dní jsme se nějak dohadovali. Já jim vysvětloval, že na fotbal nemám čas a tak dále. Po konzultaci doma, kde stejně věděli, že něco dělat budu, slovo dalo slovo a jsem v Mirovicích. Doufám, že jim pomůžu.

Co bylo rozhodujícím faktorem, že jste nabídku přijal?

Rozhodující bylo to, že mě vůbec oslovili a stáli o mě, abych ještě na téhle úrovni trénoval. Vím, že si toho časem budu hodně vážit, teď ještě momentálně převažuje to, že jsem byl na vážkách. Už tomu ale chci dávat sto procent. Vyjmuli mě z mého klidného života, který jsem chtěl po čtyřiceti letech s fotbalem trávit. Trávil jsem ho vlastně tři roky od covidu. Teď mám zase plné pondělky, středy a pátky a přibydou víkendy.

Znáte se s místními hráči nebo jdete do neznáma?

Znám Jirku Vitáka a jeho bráchu Michala. Zbytek v podstatě ne. Vím, že to v Mirovicích dělají na nějaké úrovni. Vím, že tady skončil určitě dobrý trenér a po něm tady zbyli fotbalisti, kteří chtějí fotbal dělat pro radost. Mají super partu. To mě asi přesvědčilo o tom, abych sem šel. Navíc jsem se tady před třiadvaceti lety ženil, takže to budu Mirovicím moct vrátit.

Zmínil jste, že jste tři roky netrénoval. U jakých týmů jste předtím působil?

Začínal jsem v Blatné, to už je asi dvacet let. Pak jsem šel do Horažďovic, kde jsme z A třídy postoupili do krajského přeboru. Potom jsem se vrátil zpátky do Blatné, dali jsme tam dohromady velmi dobrý tým a postoupili do A třídy. Pak jsem chvíli netrénoval, až mě z klidného půlročního života vytrhl Bohouš Mára ke strakonickému béčku. V zimě roku 2018 se ozvali z Klatov a já jsem rok a půl trénoval tam. Pak jsme v Klatovech skončili a šli do Žichovic, kde jsme dvakrát vyhráli podzimní část, ale covid to vždy utnul. Takže se nepostoupilo a v podstatě se to tam rozpadlo.

Jak jste spokojený s přípravou?

Trénujeme v pondělí a středu. V pátek hrajeme zápasy, aby kluci měli volné víkendy. Tady je to trochu specifické. Je tady starší mančaft, všichni mají rodiny a my to chceme dělat, aby je to bavilo. Takže ty víkendy je volno. Takhle jsme to nalajnovali a takhle to probíhá. Máme na všechno hrozně málo času a to, co jinde týmy dělají půl roku, my jsme museli během čtrnácti dnů poskládat. A doufám, že se nám to povedlo. Chodí nám dvacet lidí na trénink. Já jsem za to rád, protože to byla jedna z mých podmínek, že tady nebudu trénovat se šesti lidmi. S přípravou jsem zatím moc spokojený. Kluci dokážou vše odmakat, to jsem zažil málokde na takovéhle úrovni. Jedou a já jim nemám co vyčíst. Jestli oni mají co mně, nevím, dohodli jsme se, že budeme k sobě upřímní a že se ozvou. To je pro mě hrozně důležité.

Před společnou přípravou měli hráči nějaký individuál?

Ano, chtěli ho po mně. Já jsem poprvé v životě dělal individuál. Petr Janota to tady s nimi nastavil a já jsem se pokusil něco taky sestavit. Kluci si pak na společné skupině ukazují, že tomu fotbalu něco dávají. Já si myslím, že oni jsou připravení. Jde o to se jen udržovat a to oni plní. Jeli podle toho nastaveného plánu a samozřejmě každý ví, co ve svých letech má dělat. Teď už to jen rozšiřujeme s balonem a staráme se o to, aby kluci nezapomněli hrát fotbal.

Co vám ukázaly přípravné zápasy?

Ke Zdeňkovi Čejdíkovi sháníme druhého gólmana. Řešíme Honzu Vlase, který v podstatě taky hraje pro zábavu třetí třídu ve Hvožďanech. V Příbrami ukázal, že by to mohl být on, kdo se se Zdeňkem bude prát o to, kdo bude chytat. Příprava ukázala, že jsou tady fotbalisti, mají fotbal rádi a v krajském přeboru určitě nebudeme hrát druhé housle.

Bude Zdeněk Čejdík brát roli i možné dvojky?

Já jsem sem přišel dělat fotbal a ne se klanět legendám. Samozřejmě mám respekt ke všem klukům, kteří hráli vyšší soutěže než krajský přebor nebo A třídu. Ale i k těm, kteří si to zkusí poprvé. Zdeněk dokázal, že i v šestačtyřiceti letech je dobrý brankář, ale sám krajský přebor odchytat nemůže.

Jaké budou pro premiérovou sezonu v krajském přeboru změny v kádru?

Skončil Vlasta Ševr, ale my ho stejně ještě budeme přemlouvat. Vlasta, i když přijde jen do kabiny, je to kluk, který pomůže svou přítomností. O nikom dalším nevím. Tady je to spíš o partě než o nějakém utíkání. Kluci jsou rádi pohromadě, co jim dovolí rodiny, manželky a tak dále. To máme všichni stejné. Z Mirotic přišli Filip Čadek a Jakub Král, kteří hráli za Blatnou. Trénuje s námi i dorost, já jsem za ty kluky hrozně rád.

Po zdravotní stránce jsou všichni hráči v pořádku?

Samozřejmě jsou tam nějaká bebíčka, puchýře z nových kopaček a tak dále. Petr Janota mladší se o nás skvěle stará. Tejpuje, masíruje, individuálně se klukům věnuje, za což mu patří velký dík, protože to není úplně všude. Ve velkých městech jsou fyzioterapeuti nebo doktoři, na které je možné se obrátit. My tady léčíme partou a dobrou náladou.

Bude krajský přebor v Mirovicích udržitelný i v dalších letech?

Záleží, jak kluci budou zdraví. Jsme poměrně vyzrálý mančaft. Když budou všichni zdraví, tak si myslím, že tady ještě tři roky na vyšší úrovni mohou hrát. Když se tým bude vhodně doplňovat. Z dorostu vypadá dobře Dominik Pechar, ale šanci mají i ostatní. Když přijde jeden nebo dva za sezonu, tak to bude mít prosperitu. Starší mohou v klidu končit a věnovat se rodinám. Do té doby jsou právoplatnou součástí týmu.

Jaké budou cíle v nejvyšší krajské soutěži?

Bude to znít alibisticky. Jsme nováček a každý se na nás bude chtít vytáhnout. Pro nás bude každé místo, které bude znamenat setrvání v krajském přeboru, úspěch.

Myslíte si, že bude v domácím prostředí výhodou vaše malé hřiště, na které ostatní týmy nebudou zvyklé?

Může to být výhoda. Doma od nás bude nasazení velké. Máme v týmu tolik fotbalistů, že se nebojím ani velkých hřišť někde venku.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Fotbal 

    Reagovat

     

    Za mne super. Takto se má dělat fotbal v menších klubech.

    Vloženo 9.8.2023 20:31:37

  • Tim 

    Reagovat

     

    Myslím, že pro Mirovice skvělá volba trenéra. Držím palce

    Vloženo 9.8.2023 17:42:58

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace