Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Dráhařský program se uzavřel. Zlato slaví britský sprint a kolumbijský keirin

Světovým šampionem v keirinu se na MS ve Skotsku stal Kolumbijec Kevin Santiago Quintero. Domácí britské fanoušky rozjásala ve finále sprintu Emma Finucaneová. Na velodromu sira Chrise Hoye byli v poslední den soutěží v akci i čeští závodníci. Adam Křenek obsadil v bodovacím závodě patnácté místo. Osmnáctá skončila v omniu Petra Ševčíková.

Harrie Lavreysen v Glasgow popáté za sebou přidal titul ze sprintu. V keirinu ale podobný úspěch nezopakoval a jeho vláda po třech letech končí. Nizozemec se na dráze pokusil o velmi dlouhý sprint, přehnal se kolem něho ale Kevin Santiago Quintero, který se stal novým světovým šampionem. Lavreysen nakonec končí zcela bez medaile, když jej předstihli také Matthew Richardson a Šindži Nakano.

Británii v keirinovém finále zastupoval Jack Carlin, ale neuspěl. Hostitelská země se ale zlata dočkala jinde, vybojovala ji ve finále sprinterek Emma Finucaneová, které proti německé soupeřce Lee Sophie Friedrichové stačily jen dvě jízdy. Bronz získala Ellesse Andrewsová z Nového Zélandu.

V bodovačce se ze své třetí medaile na letošním šampionátu radoval další z Novozélanďanů Aaron Gate. Na rozdíl od předchozích dvou bronzových závodů je ale nyní zlatý. Adam Křenek dokončil stokolový závod na patnáctém místě. Dvaatřicetiletý Gate měl dosud jediný titul z dráhového MS v roce 2013 v Minsku, kde opanoval omnium. Déle než Gate čekali od prvního na druhý titul mistra světa jen Nizozemci Jan Derksen a Leontien Zijlaardová-van Moorselová.

V omniu obhájila zlato z minulého šampionátu Jennifer Valenteová, která zvítězila před Amelií Dideriksenovou a Lotte Kopecky. Na osmnáctém místě byla v cíli klasifikována česká vytrvalkyně Petra Ševčíková.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Glasgow:

Muži:

Keirin: 1. Quintero (Kol.), 2. Richardson (Austr.), 3. Nakano (Jap.).

Bodovací závod: 1. Gate (Austr.) 123 b., 2. Torres (Šp.) 107, 3. Van den Bossche (Belg.) 95, ...15. Křenek (ČR) 1.

Ženy:

Sprint - finále: Finucaneová (Brit.) - Friedrichová (Něm.) 2:0 (10,871; 10,899), o 3. místo: Andrewsová (N. Zél.) - Hinzeová (Něm.) 2:0 (10,933; 10,988), ...28. V. Jaborníková (ČR) - vyřazena v 1. kole.

Omnium: 1. Valenteová (USA) 145 b., 2. Dideriksenová (Dán.) 136, 3. L. Kopecká (Belg.) 133, ...18. Ševčíková (ČR) 25.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články