Čertovy kameny: Populární vyhlídka, ze které je krásně vidět, je opět přístupná

Lesy ČR obnovily přístup na skalní vyhlídku Čertovy kameny.

Autor: Jan Hrabě

10. srpna 2023 9:19

Skalní vyhlídka Čertovy kameny u Jeseníku, která může být atraktivním cílem pěší túry či cyklistického výletu, je opět přístupná. Lesy ČR provedly ve spolupráci s obcí Česká Ves a s podporou Sdružení cestovního ruchu Jeseníky i Olomouckého kraje rekonstrukci za bezmála 1,6 milionu korun.

"Kompletně jsme vyměnili uvolněné, opotřebované a poškozené stupně, sloupky, řetězy, podesty a žebříky a umístili jsme na stezku i tabule s pokyny pro bezpečný pohyb po vyhlídce," řekl lesní správce Filip Beneš z Jeseníku. 

Skalní útvar tvořený vyvřelým pegmatitem vyhledávají i horolezci. Turisté se na Čertovy kameny, odkud je výhled na nedaleký Jeseník, Zlatohorsko, údolí Bělé i na Nyské jezero, dostanou od úpatí hory po stometrové stezce.

Vyhlídka byla zpřístupněna už před rokem 1898, tehdy pod názvem Harichstein podle příjmení tehdejšího majitele pozemku. Později se přejmenovala na Čertovy kameny a původní dřevěné lávky nahradily v 50. letech minulého století ocelové. „Ty dosloužily, nyní jsou vyměněné, takže se na vyhlídku zase dostanete bezpečně,“ dodal Beneš.

Půlmilionovou dotaci poskytl Olomoucký kraj z Programu na podporu cestovního ruchu a zahraničních vztahů, téměř 1,1 milion korun vložily do projektu Lesy ČR v rámci programu Lesy pro život.

Témata: Jeseníky