Hlavní obsah

Další je na řadě, hrozí po vraždě prezidentského kandidáta ozbrojenci. Ekvádor vyhlásil výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K vraždě Fernanda Villavicencia, jenž byl kandidátem pro nadcházející prezidentské volby v Ekvádoru, se na videu přihlásila skupina maskovaných ozbrojenců. A hrozí dalšími vraždami. Ozbrojenci tvrdí, že jsou ze známého zločineckého gangu Los Lobos. Ekvádor po atentátu vyhlásil výjimečný stav, předčasné volby ale odloženy nebyly.

Při atentátu během kampaně zemřel v Ekvádoru prezidentský kandidát, ozbrojenci vyhrožují dalšímuVideo: Reuters

 
Článek

Na videu, které koluje po sociálních sítích, ozbrojenci mávají zbraněmi a tvrdí, že jsou připraveni na další vraždy. Hrozby tentokrát míří na dalšího z prezidentských kandidátů Jana Topiće.

„Chceme dát celému ekvádorskému národu jasně najevo, že pokaždé, když zkorumpovaní politici nesplní své sliby, které složí, když dostanou naše peníze, což jsou miliony dolarů, na financování své kampaně, budou odstraněni,“ říká mluvčí skupiny ozbrojenců s tím, že mluví za lídry zločineckého gangu Los Lobos známé jako „Pipo“ a „Malý Esteban“.

„Když nedodržíš slib, Jane Topići, budeš další na řadě,“ hrozí prezidentskému kandidátovi.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zkrvavenou ženu odnášejí z místa, kde byl prezidentský kandidát Fernando Villavicencio zastřelen na předvolebním shromáždění před školou v Quitu v Ekvádoru

Ten v kampani podobně jako Villavicencio vystupuje proti korupci. V minulosti také bojoval ve francouzské cizinecké legii a podle svých slov se zúčastnil i bojů na Ukrajině.

Ekvádorský prezident Guillermo Lasso vyhlásil ve čtvrtek po atentátu na 60 dní výjimečný stav, datum předčasných voleb však zůstalo zachováno.

„Ozbrojené síly jsou od tohoto okamžiku mobilizovány na celém území státu, aby zaručily bezpečnost občanů, klid země a svobodné a demokratické volby 20. srpna,“ řekl Lasso v mimořádném projevu.

Villavicencio byl zastřelen ve středu, když odcházel ze setkání s příznivci ve škole v Quitu. Útočník zemřel na následky těžkého zranění po boji s ochrankou. V souvislosti s případem bylo zatím zatčeno šest lidí, upozornil zpravodajský web Semana.

Villavicenciovi různé průzkumy stejně jako Topićovi přisuzovaly druhé až páté místo mezi prezidentskými kandidáty. Podle dosavadních průzkumů zatím s podporou okolo 30 procent jasně vede Luisa Gonzálezová, spjatá s bývalým socialistickým prezidentem Rafaelem Correou.

Foto: Karen Toro, Reuters

Ekvádorský prezidentský kandidát Fernando Villavicencio na předvolebním mítinku pár minut předtím, než byl zastřelen

Foto: Policia Nacional De Ecuador, Reuters

Auto s viditelnými průstřely, ve kterém byl zavražděn prezidentský kandidát Villavicencio

Při atentátu během předvolební kampaně zahynul ekvádorský kandidát na prezidenta

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám