Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těšínský patriot Kula. Kopal za Baník, reprezentoval a dnes je starostou

  17:35
Karel Kula. Jeden z nejvýraznějších fotbalistů v historii Baníku Ostrava slaví šedesátiny. A to je i čas na ohlédnutí. Nač nejraději vzpomíná? „Na to, jak jsem přišel do Baníku, a na první ligový zápas proti Chebu, kdy jsem vstřelil dvě branky.“

Bývalý úspěšný fotbalista Karel Kula je nyní starostou Českého Těšína. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Na chvíli se odmlčí a pokračuje: „Baník byl v té době mistr, hrál evropské poháry, bylo tam plno vynikajících fotbalistů. Hrát za něj byl tenkrát asi sen každého kluka tady z regionu.“

S fotbalem Karel Kula začínal v rodném Českém Těšíně, kde je dnes starostou. Do Ostravy se dostal jako junior přes Třinec se svým dvojčetem Vlastimilem.

„S bráchou jsme odmala hráli spolu. I na vojně v Banské Bystrici,“ připomněl. Leč po ní každý zamířil jinam. Karel se prosadil v Baníku, Vlastimil zkoušel různé kluby.

Chtěl jsem poznat, co obnáší funkce zastupitele a jak samospráva funguje.

Karel Kula

„Když jsme přišli z vojny, tak jsem hned skočil do áčka Baníku a chytil se. Brácha se ale vrátil zraněný, měl zlomený kotník. Nejprve se dával dohromady a tu ztrátu pak těžko doháněl. Mančaft byl rozjetý, a tak hledal štěstí jinde, v Žilině, Plzni...“ řekl Karel Kula.

Kdo ze spoluhráčů vám nejvíce utkvěl v paměti?
Za ta léta v Baníku jich bylo hodně. Ale když jsem tam přišel v osmnácti letech, tak sedět v šatně s Rosťou Vojáčkem, Vernerem Ličkou, Milanem Albrechtem, Zdeňken Ryglem, se všemi těmi kluky ještě za éry trenéra Evžena Hadamczika, bylo úžasné. Tvořili skvělé mužstvo. Ta stará garda, jak jim říkám, to byl jeden vedle druhého pojem v československém fotbale. Další krásné období bylo, když nás trénoval Milan Máčala. Také jsme hráli poháry.

Jak vás v roce 1981 coby mladíka zkušení matadoři, kteří obhájili mistrovský titul, přijali?
Nám mladým pomáhali. Až mě překvapilo, že mezi ně přišel mladý kluk a oni se mu opravdu snažili hodně pomoct a posunout ho dál.

Který z protihráčů na vás udělal největší dojem?
Těch bylo také hodně, ať už Emilio Butragueno, Jean-Pierre Papin, Ian Rush, Jürgen Klinsmann, Marco van Basten, takoví ti kanonýři, protože jsem jako oni hrával v útoku.

Proč jste se stáhnul do zálohy?
Nebyl jsem žádný hromotluk, nějaký bijec. Spíše jsem byl takový chytrý, technický útočník. Vyplynulo to i z toho, že v Baníku pak vpředu hrál Venca Daněk. Byl jsem kreativní, takže mi bylo jedno, na kterém postu jsem. Během kariéry jsem prošel všechno – od levého beka až po pravé křídlo.

Karel Kula (v modrém) v době, kdy hrával za Baník Ostrava.
Karel Kula v době, kdy trénoval Třinec.

V roce 1991 jste odešel do Stuttgarteru Kickers. Nemrzí vás, že jste se v zahraničí neprosadil více?
Do ciziny jsem se dostal později, těch šancí už moc nebylo. Bylo mi skoro třicet. Byl jsem hlavně rád, že jsem si zkusil bundesligu. Splnil se mi takový dětský sen. A německá liga byla hodně sledovaná, anglická tehdy ještě tolik v televizi neletěla. Ale první zkoušku v zahraničí jsem absolvoval ve Westhamu United u Luďka Mikloška. Bohužel kluby se tenkrát nedohodly na ceně.

Za národní mužstvo jste odehrál 40 utkání a dal v nich pět branek. Chyběl jste však na mistrovství světa či Evropy. Čím to bylo?
V roce 1990 byl světový šampionát v Itálii a to jsem doplatil na politikaření. Kvalifikaci jsem odehrál skoro celou, jenže nominace tehdejšího Československa se dělala tak, aby v ní byla polovina českých a polovina slovenských hráčů. My s Václavem Daňkem jsme z týmu před šampionátem vypadli. Mistrovství světa jsem si zahrál aspoň v kategorii do dvaceti let v Mexiku, na němž jsme vypadli v semifinále.

Většina hráčů říká, že jim kariéra rychle utekla. Je to i váš případ?
Nevnímám to tak, že najednou byl konec. Hrál jsem do pětatřiceti. Musíte vědět, kdy skončit. Viděl jsem, že tady jsou už mladí talentovaní kluci, dravci, a tak jsem se stáhl do druhé ligy (v roce 1998 odešel z Baníku do Třince – pozn. red.) a postupně i níže. To jsem jezdil do Rakouska hrát třetí regionální ligu. Byl to přirozený přechod do fotbalového důchodu, když to tak řeknu.

Dal jste se na trenéřinu, ale nevydržel jste u ní. Proč?
Udělal jsem si trenérskou licenci na mládež i tu dospělou profi. Dostal jsem šanci v Třinci a v Karviné. Ale pěkná byla i spolupráce s Karlem Večeřou v Baníku, kde byla super parta a měl jsem se jako asistent od Karla Večeři co naučit. V Karviné jsem skončil někdy v dubnu 2012 a byl jsem bez práce. Takže když přišla nabídka dělat manažera v Třinci, vzal jsem ji.

Kula: Jsem zvědavý, co se stane s fotbalisty z nižších soutěží

A přešel jste mezi funkcionáře.
Ale i tak jsem dvakrát třinecký tým po nevydařených podzimech přebral a trenérsky s ním dohrával jaro. Už jsem ale vypadl z takového tréninkového cyklu, nešlo to všechno zvládat. Bral jsem to jen jako výpomoc, protože jsem si říkal, že za ty výsledky jako manažer také nesu zodpovědnost.

Jenže v červnu 2021 jste skončil i jako fotbalový manažer.
Když nejsou výsledky, tak vás to žere. A v Třinci nepřicházely. Nechtěl jsem se už každý víkend třepat, jak zápas dopadne, takže jsem využil možnost pracovat jako manažer sportu v Českém Těšíně. Byla to pro mě nová výzva.

Letos, dva roky po vašem odchodu, třinečtí fotbalisté z druhé ligy sestoupili.
Nečekal jsem, že to tak dopadne. Je fakt, že Třinečtí se dlouho zachraňovali a v letech před tím se jim to dařilo. Bohužel letos už ne. Ale věřím, že se, i když v prvním zápase třetí ligy remizovali, nakopnou a bude se jim dařit.

Bývalý úspěšný fotbalista Karel Kula je nyní starostou Českého Těšína.

Tušíte příčiny jejich pádu?
Už jsem je podrobně nesledoval, měl jsem dost své práce a také jsem se věnoval mládeži v Třinci. Hrávali jsme v sobotu dopoledne stejně jako áčko, takže jsem jejich zápasy neviděl.

S trénováním jste tedy úplně nepřestal?
Po práci se věnuji mladým klukům. Mám to na pročištění hlavy, protože starostí je hodně a člověk se potřebuje trochu odreagovat a přijít na jiné myšlenky...

Co říkáte na stále se trápící Baník? Zatím nepomohly ani velké letní změny v kádru.
Připomíná mi to Třinec. Tam se také proměnil mančaft, trenéři, ale výsledky nebyly. Není to jednoduché. Každý chce udělat maximum, ať šéf klubu, sportovní manažer, trenéři. Někdy to nejde. V Třinci jsem přemítal, v čem to je, doufal jsem, že to bude lepší, ale pořád to byl takový stereotyp a dodneška jsem nepřišel na to, proč tomu tak bylo.

Stále jste i předsedou Moravskoslezského krajského fotbalového svazu. Co zdejší region potřebuje, aby úroveň mužstev a hráčů šla nahoru?
Celkově více peněz a kvalitní trenéry u mládeže, každý chce trénovat jen chlapy. Ale to není jen fotbal, to jsou všechny sporty. Některé kluby nemají potřebné zázemí. Přitom hodně záleží na kvalitě těch nejnižších soutěží. A ten spodek není finančně dostatečně podporovaný. K tomu děti mají spoustu dalších aktivit. Kluci už nemají takovou motivaci, aby se prosadili. Je to jedno s druhým.

Kula odchází z Třince. Svému nástupci předávám zdravý klub, říká

Kromě fotbalu se od roku 2006 pohybujete i v politice. Léta jste v zastupitelstvu Českého Těšína. Co vás k tomu vedlo?
Žiji tady a chtěl jsem změnit podmínky pro sport, zlepšit sportovní zázemí ve městě, což se celkem daří i díky někdejšímu vedení města. A taky jsem chtěl poznat, co obnáší funkce zastupitele a jak samospráva funguje.

Letos jste se stal starostou za hnutí Nestraníci 2022. Byl to váš cíl?
Ne, vůbec. Po volbách jsme skončili v opozici, ale když se rozpadla původní koalice, dostali jsme nabídku, abychom byli součástí té nové. Původně jsem si přál, aby starostou byl kolega Jan Pekař, ale řekl, že je na to mladý a že je krátce ve vedení města. A tak jsem do toho šel.

Pomáhají vám zkušenosti, které jste získal díky sportu?
Určitě. A nejen ty, co jsem nasbíral jako hráč. Třeba ve Fotbalové asociaci České republiky jsme řešili spoustu problémů. I fotbal je politika. Ale tady mám výhodu, že mě lidé ve městě znají, cítím jejich podporu, což je pro mě jiné než ve fotbale. Ostatně tady žiju šedesát let. Jsem patriot.

Fotbal Karel Kula je nejlepší...

„Zelená je tráva, rozhodčí, nekřepči, Ostrava, jedem Ostrava, Karel Kula je nejlepší.“ Někdejší oporu Baníku a reprezentanta Karla Kulu zmiňuje Jaromír Nohavica v písni Fotbal. „Beru to jako poctu a jsem rád, že se mi jí dostalo od skvělého člověka, jehož si nesmírně vážím,“ řekl Karel Kula.

Podotkl, že Nohavicu poznal už jako žák základní školy v Českém Těšíně. „Jezdil s námi na školní výlety, protože jeho manželka byla v osmé a deváté třídě moje třídní učitelka. Jarek sledoval moji kariéru i proto, že dříve také bydlel v Českém Těšíně. Často jsme se tam potkávali,“ řekl Karel Kula, který za Baník odehrál 188 zápasů a dal 25 branek.

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 29 23 4 2 66:25 73
2. SK Slavia PrahaSlavia 29 21 6 2 60:22 69
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 29 18 5 6 64:33 59
4. FC Baník OstravaOstrava 29 13 5 11 46:37 44
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 29 12 7 10 49:45 43
6. 1. FC SlováckoSlovácko 29 11 7 11 37:38 40
7. FC Slovan LiberecLiberec 29 10 9 10 44:44 39
8. SK Sigma OlomoucOlomouc 29 10 7 12 39:41 37
9. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 29 9 10 10 31:36 37
10. FK TepliceTeplice 29 9 9 11 31:37 36
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 29 7 11 11 27:39 32
12. FK JablonecJablonec 29 6 11 12 34:44 29
13. FK PardubicePardubice 29 7 7 15 28:40 28
14. FC ZlínZlín 29 5 10 14 36:60 25
15. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 29 6 5 18 32:60 23
16. MFK KarvináKarviná 29 5 7 17 29:52 22

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stadion ztichl a on vládl. Messiho svlečený dres provokoval i inspiroval

21. dubna 2024

Seriál Na tváři monokl a ret krvácející tak, jako by právě dobojoval v ringu. Ale v tu chvíli už ho...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Dál neporažený. Leverkusen už měl namále, vyrovnal v šesté minutě nastavení

27. dubna 2024  19:13,  aktualizováno  20:34

Už jistý německý šampion Leverkusen ve šlágru 31. kola bundesligy se třetím Stuttgartem prohrával...

West Ham sebral body Liverpoolu, ztratili i United, Sheffield už sestoupil

27. dubna 2024  13:25,  aktualizováno 

Aktualizujeme Fotbalisté West Hamu promluvili do boje o titul v Premier League. V utkání 35. kola anglické ligy...

Pět gólů v derby. Fotbalistky Slavie porazily Spartu, v Edenu padl rekord

27. dubna 2024  18:27

Slávistické fotbalistky jsou na dosah třetího mistrovského titulu v řadě. V derby porazily Spartu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...